Centralna BosnaInfoTravnik - Leipzig

Rješenje problema otpada za četiri općine Lašvanske regije po mjerilima EU!

Njemačko Ministarstvo okoliša osiguralo je sredstva za izradu studije za izgradnju Centra za upravljanje otpadom koji bio riješio višegodišnji problem četiri općine Lašvanske doline. U Travniku je  predstavljen koncept samoodrživog gospodarenja otpadom za općine Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača.

 

-U Travniku smo sa predstavnicima jednog konzorcija tri firme kako bi smo predstavili koncept jednog Centra za upravljanje otpadom za četiri općine. Projekat koji ćemo raditi u naredne dvije godine vrijedan je 200.000 eura. Međutim, naš cilj je implementacija projekta koji će koštati između 5 i 7 miliona eura. – kazao je Mihael Vajhert (Mihael Weichert), počasni konzul BiH u Njemačkoj i predsjednik Društva za unapređenje gradskog partnerstva Leipzig – Travnik.

Michael Weichert, počasni konzul BiH u Njemačkoj

 

Konferenciji i prezentaciji na Internacionalnom Univerzitetu u Travniku prisustvovao je kantonalni ministar za prostorno uređenje i okoliš, Amer Mrako, te načelnici općina i predsjedavajući općinskih vijeća, ako i predstavnici nevladinog sektora.

-Skupština SBK je donijela odluku da se u Vrbaskoj regiji riješi problem zbrinjavanja otpada izgradnjom zajedničke deponije. Nažalost, taj projekat je upitan zbog odustajanja općine Bugojno. To je problem koji je prisutn u svim općinama. Ideja koju žele da realizuju naši prijatelji iz Lajpciga sa četiri općine Lašvanske regije je dobra ideja jer će pomoći da sačuvamo okoliš i uštedimo sredstva jer ove općibe odvoze otpad na deponiju Moščanica kod Zenice. – rekao je ministar Mrako.

 

 

Značajne uštede

 

Načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak Matić ističe da su ove općine ističe kako su ove općine gotovo spojene u jednu cjelinu i zajednički pristup rješavanju ovog problema će značajnio smanjiti troškove.

-Svjesta mora proraditi i svima mora biti jasno da problem otpada morano riješiti na odgovarajući način. – istaknuo je načelnik Bošnjak Matić.

 

 

Prema riječima načelnika općine Novi Travnik, Refika Lende važno je prestati deklarativno govoriti o čistoj okolini i preduzeti konkretne korake.

-Ovo što sada imamo je preskupo,a efekti su slabi. Mi smo prisiljeni da otpad odvozimo na regionalnu deponiju koja nije rješenje. Veliki troškovi prevoza i činjenica da jednu tonu otpada naplaćuju po 50 KM i nas to košta od 18.000 KM do 20.000 KM mjsečeno. Lokalna zajednica za ta sredstva može više da uradi. – izjavio je načelnik Lendo.

Općina Travnik ima velike troškove za odvoz otpada i ovo rješenje dobro, smatra načelnik Admir Hadžiemrić.

-Finansijski efekat je vrlo izvjestan u ovom projektu. Za ove općine prioritet da stvorimo uslove za kvalitetno zbrinjavanje otapada i saniranje divljih deponija,ali i otvaranje novih radnih mjesta. – kazao je Hadžemrić, navodeći da će se značajne količine otpada koje se odvoze u Moščanicu reciklirati.

Vrijednost projekta jednog Centra za upravljanje otpadom izrađenog po europskim standardima kakvi se mogu vidjeti u Njemačkoj za regiju veličine Lašvanske doline koja ima oko 100.000 stanovnika koštao bi od 5 do 7 miliona eura, s tim što Europska Unija i njene članice ovakve projekte podržavaju vrlo povoljnim sredstvima jer se osiguravaju grant sredstva u iznosu 2/3, dok se samo 1/3 vraća.