BiznisCentralna Bosna

Rudnik „Abid Lolić“ Bila: Rudari prve smjene jutros sišli u jamu i proizvodnja nastavljena

Proizvodnja u Rudniku „Abid Lolić“ u Biloj kod Travnbika nastavljena je jutros nakon jučerašnje obustave  u drugoj i trećoj smjeni. Povod za obustavu bila je, navodna smjena, jednog od nazornika proizvodnje. Informaciju o nastavku proizvodnje potvrdili su nam i direktor Rudnika i predsjednik Sindikata, piše Avaz.ba.

 

 

-Prva smjena je redovno otišla na posao. Povod za jučerašnju obustavu u drugoj i trećoj smjeni su javašluk, nerad i politika. Jutros prvih 20 minuta je bilo otpora, ali nakon što sam dao upute rudai su se vratili u jamu i nastavlejna je redovna proizvodnja. – potvrdio nam je Abdulah Garača, direktor Rzudnika „Abid Lolić“ u Biloj.

Informaciju o je potvrdio je Dževad Husić, predsjednik Sindikata u Rudniku koji ističe kako nije bilo nikakvog razloga za obustavu proizvodnje.

-Nadzornik je upućen na godišnji odmor, a radnici su to drugačije protumačili. Disciplinski postupak će biti proveden, a razloga za obustavu proizvodnje nije bilo. – tvrdi Husić.

Direktor Garača nam je kazao kako je prilikom stupanja na funkciju direktora zatekao deficit od oko 33 miliona KM. U proteklom periodu smanjena su dugovanja, a značajno je investirano i u modernizaciju proizvodnje i sigurnost.

-Do prije tri godine to nije ličilo na rudnik i na jamu. Sada smo to doveli u stanje da se može normalno hodati. Ove godine planirane su nove investicije i kupovina mašina za bušenje i dopremu kako ljudi ne bi morali da nose taj teret. –  naglašava direktor Garača, prenosi Avaz.ba