Sastanak delegacija skupština SBK i ZDK u Travniku

 

Predstavnici skupština Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona razgovarali su danas  u Travniku o izmjenama i dopunama skupštinskih poslovnika o radu, te o budućim planovima unapređenja komunikacijskih praksi i procesa učešća  građana u radu skupština.  Sastanak predstavnika dvije Skupštine organizirala je Misija OSCE-a u BiH.

Predsjednica Skupštine ZDK, Draženka Subašić kazala je novinarima da se određene stvari u radu dviju skupština razlikuju, tako da razmjena iskustava može biti vrlo korisna, te je kazala da će biti riječi i o federalnom Zakonu o pripadnosti javnih prihoda.

Predsjedavajući Skupštine SBK, Josip Kvasina (HDZ BiH) podsjetio je da su i tokom predhodnih  sastanaka predstavnici kantona istaknuli nezadovoljstvo Zakonom o pripadnosti javnih prihoda Federacije BiH, koji Kantonu Sarajevo, kako je kazao, omogućava veće prihode nego što bi to trebalo biti.

– Ovo nije kantonalna nadleženost, ali s obzirom na to da imamo izaslanike u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH preko njih možemo djelovati kad to bude na dnevnom redu – kazao je Kvasina.