SEC organizovao radionicu u Travniku

 

Ustanova za obrazovanje odraslih „Socijalno – edukativni centar“ (SEC)  Travnik u saradnji sa Udruženjem socijalnih radnika SBK  organizovala je danas  jednodnevnu obuku pod nazivom  „Postupanje u slučajevima nasilja nad djecom i prosjačenja djece“.

-Uspjeli smo skupiti profesionalce iz Srednjoosanskog kantona koji rade i bave se prevencijom vršnjačkog nasilja i nasilja nad djecom. Sa predavačima smo prošli kroz cilljeve i rad multidisciplinarnog tima, kao i kroz izradu priručnika koji će služiti profesionalcima za prevenciju vršnjačkog nasilja i prosjačenja. – kazala nam je Zvjezdana Nakić, voditeljica SEC-a u Travniku.

Zlatan Hrnčić, stručni savjetnik u Gender centru Vlade F BiH istaknuo je značaj ove vrste edukacije jer godišnje se prijavi 1.500 slučajeva nasilja u porodici i od toga je veliki broj slučajeva u kojim se radi o nasilju nad djecom.

-Kada gledamo SBK 108 slučajeva nasilja u porodici bilo je prošle godine, od toga je  bilo 27 slučajeva gdje su žrtve bile u dobi ispod 18 godina. Kada gledamo smještaj u Sigurne kuće godišnje tu smješta 300 osoba, a polovina od njih su djeca. – rekao  je Hrnčić.

U narednom periodu nepohodno je još više raditi u prepoznavanju slučajeva nasilja nad djecom.