Sindikat zdravstvenih radnika prihvatio ponudu Vlade: Suspendovana odluka o stupanju u generalni štrajk!

Predsjedništvo Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika Srednjobosanskog kantona danas je  na sjednici u Travniku prihvatilo zaključke i ponudu  Vlade SBK , potvrdio je nakon sjednice dr. Muris Trako, predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata, te donijelo odluku o suspenziji generalnog štrajka najavljenog za 17. mart.

-Prilikom glasanja za prihvatanje ponude Vlade SBK bilo je 15 ustanova, jedna je bila suzdražana, a jedna protiv. Štrajk najavljen za 17. mart  ove godine je suspendovan. Prilikom galsanja za ovu odluku je bilo 16 ustanova, a jedna je bila suzdržana. Supenzija generalnmog štrajka slijedi pod uslovom da se u petak, 17. marta potpiše granski kolektivni ugovor za oblast zdravstva.  – izjavio je dr. Trako.

Na današnjoj  sjednici Vlade ministar zdravstva i socijalne politike SBK, Nikola Grubešić (HDZ BiH)  informisao je članove Vlade o ponudi, te je najavio da će u slučaju prihvatanja ponude od strane Sindikata u petak, 17.marta  biti upriličeno potpisivanje granskog kolektivnog ugovora.

Podsjećamo, Vlada SBK ponudila je zdravstvenim radnicima da sedmično radno vrijeme traje 37,5 sati, uz satnicu od 2,31 KM i fiksne koeficjente koji bi bili preneseni iz važećeg Kolektivnog ugovora za oblast zdravstva.