Centralna BosnaInfo

VLADA SBK: Za isplatu po tužbama budžetskim korisnicima izdvojeno 6 miliona maraka

Vlada Srednjobosanskog kantona je na današnojoj  vanrednoj sjednici, na prijedlog Ministra finansija Zorana Markovića, podržala Odluku o korištenju budžetskih sredstava u iznosu od 6 miliona konvertibilnih marakaza izmirenje pravosnažnih sudskih presuda.

Riječ je višemilionskim presudama koje su dobili zaposleni u obrazovanja, policiji, pravosuđu i upravi protiv Vlade Srednjobosanskog kantona zbog nepoštivanja radnog prava.

Na početku  sjednice ministar zdravstva, Nikola Grubešić  izvjestio je članove Vlade kako je imao pritužbe roditelja zbog činjenice da je u travničkim bolnicama hladno, a da sezona grijanje nije počela.

-Predlažem da premijer vidi kakav je ugovor sa UNIS-Energetikom  i da je iznađe rješenje jer već nekoliko dana su niske temperature. – kazao je Gurbešić.

Premijer Lendo kazao je kako bolnice imaju i vlastito grijanje za ove situacije.

-Oni nisu vezani samo za UNIS – Energetiku i sve što utroše u ovom oprelaznom periodu bit će im kompenzirano. – kazao je premijer SBK, Tahir Lendo.

U uvodu sjednice Vlade SBK povela „žučna rasprava“ o nabavci CT uređaja za dvije travničke bolnice. Naime, premijer Lendo je kazao kako postojeći uređaji nisu u funkciji.

-Ja sam prije mjesec dana imao gotove tendere. Nakon toga su rekli da ne odgovara konfiguracija uređaja. – kazao je ministar Grubešić.

I premijer je potvrdio potvrdio kako je dobio mišljenja stručnjaka kako konfiguracija nije odgovarajuća. Varnice su iskrile na početku današnje sjednice i zbog tražene pozajmice za Agenciju za privatizaciju SBK koja još nije odobrena.