Skupština SBK potvrdila sastav nove Vlade SBK

Nakon što su krajem prošlog mjeseca SDA i HDZ BiH dogovorili raspodjelu ministarskih pozicija u Vladi SBK danas je Skupština SBK potvrdila novi sastav Vlade SBK. Za novu Vladu koju je predložio premijer Tahir Lendo (SDA) glasali su zastupnici SDA i stranaka okupljenih oko HNS-a, te jedan zastupnik Nezavisnog bloka. Zastupnici SBB bili su suzdržani, a protiv su bili SDP i DF.

 

 

Dvije stranke zadržale su isti raspored resora unutar Vlade, a to znači da SDA dobija premijersku i tri ministarske pozicije, a HDZ BiH pet ministarskih pozicija.

Kako je to ranije više puta potvrđeno na čelu Vlade SBK ostaje Tahir Lendo, a u  Vladi ostaje i Zoran Marković, aktuelni ministar  finansija koji će u naredne četiri godine  biti u resoru pravosuđa i uprave, kao ministar iz reda srpskog naroda kojeg predlaže HDZ BiH!

Mirjana Plavčić, iz Busovače je nova ministrica finansija, Feliks Vidović iz Kreševa ostaje prvi čovjek MUP- a SBK. U resor obrazovanja dolazi Bojan Domić, predsjednik travničkog HDZ-a, a novi ministar zdravstva i socijalne politike je, Anto Matić iz Viteza.

Salkan Merdžanić ostaje ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a novi ministar privrede je dr. Nisvet Hrnjić iz Jajca, dok u resor prostornog uređenja i zaštite okoliša dolazi Amir Šečibović iz Bugojna.