BiznisTurizam

Srednja Bosna dobila 17 certificiranih cikloturističkih vodiča

U okviru projekta “Staza stare pruge” danas je u Vitezu u organizaciji Turističke zajednice SBK/KSB održana dodjela certifikata za cikloturističke vodiče. Kompletna obuka za cikloturističke vodiče provedena je prema standardu Biciklističkog saveza BiH i po EU standardima zemalja i regije te je podrazumijevala osposobljenost za vođenje i organizaciju biciklističkih tura u BiH u ljetnim uslovima.

 

 

Kako je istaknuo direktor TZ SBK/KSB i projekt menadžer Miroslav Matošević prethodna obuka je uključivala teoretsku nastavu i program koji je obuhvatao tehnike vođenja, orijentaciju, prvu pomoć, vođenje u prirodi, vođenje grupa, te servis bicikla, a danas je završen posljednji dio terenske obuke što je rezultiralo dodijelom certifikata, te je uručeno 17 certifikata za cikloturističke vodiče sa područja Srednje Bosne.

– Na ovaj način smo stvorili odlične preduvjete za kreiranje turističkih aranžmana  što nam je  slijedeći korak kako bi Srednja Bosna bila jedna od najbolje organiziranih cikloturističkih destinacija u Bosni i Hercegovini“, kazao je Matošević.

Matošević je također naglasio da je Biciklistički savez BiH odradio odličan posao, te da su polaznici  dobili nova i veoma značajna znanja i vještine.

-Sada je Srednja Bosna  spremna da oganizirano prihvata cikloturiste i da im pruži kvalitetnu uslugu i nadamo se da će to doprijnijeti i povećanju broja cikloturista ali i onih turista koji se već nalaze na području Srednje Bosne, te da će imati mogućnost za kvalitetne nove turističke aranžmane. – kazao je Matošević.

Predsjednik Biciklističkog saveza BiH Toni Zorić kazao je da biciklistički vodiči mogu znatno  doprinijeti popularizaciji bike turizma, a zahvaljujući  „Ćirinoj stazi“ biciklistički potencijali se uveliko povećavaju u Srednjoj Bosni .

– Prvi kometari  biciklista govore mi da su već počeli viđati strance i turiste iz inostranstva,  tako da vjerujem da će ovaj projekat zaživjeti u svom pravom obliku i da ćemo uskoro  viđati dosta  novih turista  ali i da će također zaživjeti i novo zanimanje na ovom području.  istaknuo je Zorić.

Matošević je također istaknuo da je izuzetno zadovoljan odzivom polaznika i interesovanjem za cikloturizam, s obzirom da su u obuci učešće uzeli predstavnici svih biciklističkih klubova koji egzistiraju na području Srednjobosanskog kantona kao i određene zainteresirane grupe iz oblasti turizma.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Petar Marković  iz Busovače, dobitnik certifikata  je kazao da na ovaj način želi unaprijediti svoju karijeru,te da se zahvaljuje Turističkoj zajenici SBK/KSB na angažmanu u razvoju biciklizma.

– Ujedno imam namjeru zainteresirati svoje sugrađane za ovim sportom, ali i svoj kraj prezentirati turistima i na ovaj način. Imam već nekoliko isplaniranih tura koje imam namjeru  koristiti kao aranžamane za truriste i isto tako se planiram profesionalno baviti tim poslom i proširti te ture i koristiti sve alate Turističke zajednice SBK/KSB. –  kazao je Marković.

Članica Biciklističkog kluba „Tempo“  Kanita Bućar istaknula je da se bavila takmičarskim dijelom biciklizma kako mtb tako i cestovnim

– Ovo je jedan veliki podsticaj, te ću se manje baviti takmičarskim dijelom a više se posvetiti promoviranju biciklizma, a smatram da je posebno lijepo  vidjeti ženu koja promoviše  zdrav i lijep sport . Namjera mi je organizovati ture po našoj Srednjoj Bosni, te afirmisati zdrav način života ali i motivirati mlađe naraštaje da se uključe u biciklizam. –  poručila je Bućar.

Projekt “Staza stare pruge” podržan je sredstvima Europske unije (EU) i Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u okviru EU4Business projekta u BiH.