Izdvojeno

Student Imran Kasumović dobitnik prve nagrade Američke ambasade

 

Imran Kasumović, student druge godine Fakulteta informacionih tehnologija Internacionalnog Univerziteta Travnik  (IUT) dobitnik je vrijedne nagrade i priznanja Američke ambasade u Sarajevu kao jedan od članova pobjedničkog tima koji je napravio društveno korisnu aplikaciju  “Scan2Check”.

-Svrha ove aplikacije je da korisnik aplikacije putem skeniranja bar koda proizvoda može provjeriti da li je taj proizvod genetski modifikovan, da li u sebi sadrži toksine ili neke druge štetne materije, izaziva li alergije i neke druge NUS pojave. – pojasnili su sa Internacionalnog Univerziteta u Travniku.

Aplikacija je predstavljena na takmičenju Hackathon – Zajedno postižemo više, koje je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci čija je osnovna ideja kreiranje društveno korisnih web i mobilnih aplikacija.

imran-3

– Dio zadatka koji je realizirao naš student Imran Kasumović se odnosio na dizajn za Web, Android i iOS aplikaciju, kao i za prezentaciju cjelokupnog projekta, a za takmičenje je saznao od prošlogodišnje pobjednice, danas asistentice sa našeg IUT-a, magistrice Almedine Hatarić. – kažu na Internacionalnom Univerzitetu u Travniku.

Ovaj projekat okupio je na jednom mjestu buduće lidere civilnog društva, programere, grafičke dizajnere i projekt menadžere željne izazova.Više od 60 učesnika takmičenja prisustvovalo je različitim predavanjima o razvoju softvera te načinima razvoja aplikacija, a bili su i u prilici da se druže i razmjenjuju iskustva sa kolegama i stručnjacima iz cijele BiH.