Izdvojeno

Svečani koncert Srednje glazbene škole Jakova Gotovca u Novom Travniku

 

Svečanim koncertom na kojem su uručene zahvalnice zaslužnim institucijama i pojedincima Srednja glazbena škola Jakova Gotovca u Novom Travniku obilježila je sinoć  20 godina postojanja. Gostima koncerta, učenicima i roditeljima obratila se direktorica škole Ivanka Vrhovac.

srednja_glazbena_koncert2

To je  jedina  srednja umjetnička škola na prostoru Srednjobosanskog kantona. Tokom dvije decenije u ovoj obrazovnoj ustanovi svoje znanje unaprijedilo je 254 mladih ljudi od kojih je 53 kasnije završilo muzičke akademije, a neki su stekli zvanja magistara i doktora nauka.

-Ovdje posebno želim istaknuti našeg bivšeg učenika Milana Lucića, koji je prvi doktor klavira u BiH. Trenutno 26 naših bivših učenika studira na muzičkim akademijama u Sarajevu, istočnom Sarajevu, Mostaru i Zagrebu.  – kazala je  direktorica škole, Ivanka Vrhovac.

srednja_glazbena_koncert1

Trenutno škola ima 55 učenika koji se obrazuju na odsjecima za klavir, harmoniku, violinu, saksofon, klarinet, gitaru i solo pjevanje. Obrazuje ih 15 profesora od kojih su njih devet nekada bili učenici ove škole. Učenici u Srednjoj glazbenoj školi Jakova Gotovca dolaze u Novi Travnik iz svih općina Srednjobosanskog kantona.