Centralna BosnaStudent Info

Sveučilište „Vitez“ predstavilo tri nova studijska smjera

Sveučilište/Univerzitet „VITEZ“  predstavilo je tri nova studijska smjera na  Fakultetima koji djeluju pod okriljem ovo visokoškolske institucije. Predstavljeni su smjerovi  Poslovna informatika (Fakultet poslovne ekonomije), Kozmetologija (3+2) i (4+1) ( Fakultet zdravstvenih studija) i Sigurnost i kriminalistika kao i Forenzične znanosti  (Fakultet pravnih nauka)

 

 

Dekanesa Fakulteta poslovne ekonomije, prof. dr. Jamile Jaganjac,  objasnila je razloge otvaranja novog smjera  Poslovna informatika“:

-Prateći povratne informacije tržišta rada i naših diplomiranih studenata, uočili smo potrebu za obogaćivanjem ponude obrazovnih profila, koji će posjedovati kombinirane  kompetencije, znanje i vještine iz oblasti poslovne ekonomije i informacijskih tehnologija koje su sastavni dio poslovanja  u svim sektorima. Potražnja za ovim profilom je naročito izražena u bankarskom sektoru, sektoru osiguranja, javnom sektoru, obrazovnom sektoru, ali i svim drugim sektorima u kojima se osuvremenjuju poslovni procesi putem IT-a.

Objedinjavanjem informatickih, menadžerskih i poslovno-ekonomskih znanja studentima omogućavamo da odgovore na sve veću potražnju za ovim profilima, ali i da samostalno pokrenu svoje biznise ili vode projekte.- kazala je prof.dr. Jamila Jaganjac.

Briga o zdravlju i izgledu kože postala je sastavni dio života velikog broja, ne samo mladih, nego cjelokupnog stanovništva.  Dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija , prof. dr. Amra Džanković Macić, je pojasnila da je upravo to i bio razlog uvođenja  novog  studijskog  smjera Kozmetologija kojim se želi omogućiti studentima da usvoje temeljna znanja koja će im osigurati  razumijevanje stručnih sadržaja i usvajanje znanja o funkciji čovjekovog tijela, patološkim i patofiziološkim procesima koji se održavaju na koži, poremećajima hormonske regulacije, upalnim procesima, imunološkim mehanizmima, fizičkim i hemijskim oštećenjima i poremećajima u strukturi i funkciji tkiva, vještinama primjene fizikalnih metoda terapije (elektroterapija, termoterapija, krioterapija, hidroterapija, fangoterapija, aktinoterapija) i drugih metoda.

-Usvajanjem znanja o lijekovima, njihovim osobinama i djelovanjem kao i neželjenim učincima, njezi zdrave kože, preparativne, dekorativne i medicinske kozmetike te preparata za osobnu higijenu kao i neželjenih učinaka na kožu.  Ovaj studijski  smjer je uveden  na prvom i na drugom ciklusu studija Fakulteta zdravstvenih studija. – istaknula je dekanesa Džanković Macić.

Prof. dr. Hadžib Salkić, dekan Fakulteta informacijskih tehnologija, i prof dr Vladica Babić   prisutne  su informirali da je smjer Forenzičke nauke na drugom ciklusu Fakulteta pravnih nauka prvi ovakav studijski program u Bosni i Hercegovini   koji će biti nadogradnja velikog broja znanosti kao što je kriminalistika, ekonomija, zdravstvo,  informatička znanost …. Studenti će nakon završetka ovog studijskog programa imati znanja i vještine koje će im osigurati rješavanje i najsloženijih forenzičkih problema.

-Suvremeni uvjeti sveukupnog društvenog, političkog, ekonomskog i pravnog funkcioniranja države zahtijevaju stalno praćenje aktualnih trendova i kretanja na tržištu radu. Tako smo saznali da postoje  sve veće potrebe za stručnjacima iz oblasti sigurnosti i kriminalistike. – rekao je dekana Fakulteta pravnih nauka, prof. dr. Ivo Miro Jović.

Fakultet pravnih nauka  kroz novi studijski smjer Sigurnost i kriminalistika želi omogućiti  studentima najbolju kombinaciju znanja iz sigurnosti i kriminalistike  kojom će moći odgovoriti na sve  aktualne probleme u funkcioniranju pravnog sustava na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini.