Thomas Greminger u SBK: Ukinuti diskriminaciju i segregaciju u obrazovanju!

O važnosti promoviranja tolerancije između različitih etničkih skupina, borbi protiv korupcije, te ukidanju diskriminacije i segregacije u obrazovanju, razgovarano je danas u Travniku, na sastanku delegacije  OSCE-a, u kojem je bio i generalni sekretar Thomas Greminger, sa premijerom Srednjobosanskog kantona (SBK) Tahirom Lendom.

– Detaljno smo razgovarali o problemima diskriminacije i segregacije u obrazovanju i napuštanju te prakse. Razgovarali smo i o ukidanju prakse Dvije škole pod jednim krovom, te uvođenju zajedničkog sustava u obrazovanju, kao i o načinima na koje OSCE u tome može pomoći – kazao je generalni tajnik OSCE-a Thomas Greminger, koji je u SBK doputovao, u okviru svoje prve službene posjete BiH.

Kako je kazao Greminger, tokom razgovora o borbi protiv korupcije, razgovarano je o tome šta Vlada SBK-a čini, među ostalim, na uspostavi transparentnog sistema javnih nabavki.

– Razgovarali smo o brojnim pitanjima i istaknuli važnost stabilne koalicije koja ovdje postoji između SDA i HDZ-a BiH, koja omogućava postizanje rezultata – dodao je on.

Govoreći o temama današnjeg sastanka, šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton istaknuo je kako je obrazovanje u BiH veoma politizirano pitanje, a cijenu toga, kako je rekao, plaćaju djeca jer ne dobijaju dovoljno kvalitetno obrazovanje.

– Svi smo, također, upoznati sa negativnim posljedicama korupcije u pogledu investicije i vladavine zakona i zadovoljstvo nam je bilo razgovarati o tome šta SBŽ čini u pogledu te borbe – istaknuo je Berton.

Na pitanje novinara je li današnja posjeta predstavnika OSCE-a najava promjena u obrazovanju u SBK-u, premijer Tahir Lendo je kazao da praksa “dvije škole pod jednim krovom” egzistira u svim gradovima SBK-a, te da primjer srednjih škola u Jajcu, u kojima učenici nastavu pohađaju zajedno, uz uvedenu nacionalnu skupinu predmeta, može biti model za rješavanje ovog pitanja.

– U Jajcu je uvedena dobra praksa i mislim da možemo ići dalje. Budite sigurni da ćemo, kao odgovorne politike, na tome nastaviti raditi, iako će nam trebati i mentorstvo. Nisu isti pogledi svih strana na to i zna se da nemamo jedinstvenu nastavnu jezgru, sa grupom nacionalnih predmeta, a kada se to riješi bit će lakše i na terenu. Mislim da ne bismo trebali čekati, nego pokušati sami riješiti ovaj model – kazao je Lendo.

Nakon sastanka sa premijerom, izaslanstvo OSCE-a razgovaralo je i sa ministricom obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a Katicom Čerkez.