Travnik

Travnička bolnica obilježila veliki jubilej 120 godina postojanja

Dodjelom nagrada i priznanja zaposlenicima i svečanom akademijom  obilježen je veliki jubilej 120 godina od osnivanja JU Bolnica Travnik. Početci  ove zdravstvene ustanove vezani su za 1898. godinu kada je sredstvima Općinske  uprave i uz pomoć Zemaljske uprave u Sarajevu počela gradnja Općinske bolnice, a godinu dana kasnije 1899.-te završena je gradnja. Bila je to jedina veća bolnička ustanova u srednjoj Bosni.

 

 

 

Na svečanoj akademiji u ime kolektiva bolnice brojnim gostima i zvanicama obratio se prim. dr. Mirsad Granov direktor ove zdravstvene ustanove koja zapošljava preko 400 radnika, od toga 90 ljekara specijalista.

Direktor Granov istaknuo je kako se u proteklim godinama ulagalo u školovanje mladih kadrova, novu opremu, a vodilo se računa i o materijalnom status zaposlenih.

U narednom periodu najavljeni su novi projekti, pa će tako bolnička kuhinja biti premještena u novi objekat, a Odjel hemodijalize bit će preseljen u puno veći prostor gdje je trenutno smještena kuhinja.

Čestitke zaposlenicima JU Bolnica Travnik na svečanoj akademiji uputili su doc.dr. Ferid Latić, koji je svoju karijeru počeo u travničkoj bolnici, a dugi niz godina radi kao specijalista hirurgije u bolnici u Slavonskom Brodu.

 

Prof.dr. Zdravko Marić, predsjednik Udruženja hirurga Republike Srpske istaknuo je kako je bolnica u Travnik izgrađena davne 1899. godine, odmah nakon gradnje bolnice u austrijskom Vilahu (Villach).