Scena

Travnički bend kroz pjesmu „Modre rijeke i grimizne vatre“ o toksičnom odnosu između partnera

Tokom pandemije COVID-19 nastaje zatišje u cijelom svijetu, pa i u muzičkoj oblasti, međutim članovi travničkog benda Hidden Resonance, iako u dosta izmijenjenim okolnostima, ipak nastavljaju sa probama. Troje mladih ljudi iz Travnika oformili su bend početkom 2018.godine, a trenutno rade na svom prvom albumu. Zvuk kojem teže bi se mogao okarakterizirati kao alternativni rock-metal.

 

 

-Vježbamo kontinuirano u prostorijama za probe koliko to mjere dozvoljavaju, u četiri zida i u, najblaže rečeno ograničenim uslovima, jer je to naš ‘lijek’ i bijeg od trenutnog ludila zvanog koronavirus. –  kazao je Alen Riđić producent i gitarista benda Hidden Resonance.

Danas je premijerno predstavljena nova  pjesma pod nazivom „Modre rijeke i grimizne vatre“ koja će se naći na albumu, a na kojoj su kako ističe Riđić radili nekoliko mjeseci. Video je sniman na više lokacija u Travniku tokom protekle dvije godine, a pjesma je svojevrstan osvrt na temu toksičnih odnosa među partnerima.

Takvi se odnosi nažalost  već stoljećima nastanjuju, razvijaju, hrane i žive u skučenim, samodopadnim umovima našeg društva i društva u cjelini.

 

Na pitanje „koji je izlaz iz takvih situacija, Riđić ističe da, kao što to nerealan rasplet priče u videu sugeriše, savršenog, sistemski i zakonski poduprtog, rješenja nema, te da postoji možda trenutna olakšica, dok budućnost ostaje prepuštena samovolji onih koji se boje ili ne boje potrebe za promjenom vrijednosti.

Pored Riđića, članovi benda su autorica tekstova i lead vokal Nerma Pezerović- Riđić i bubnjar  Arman Rizvić. Energični rifovi u kojima dominiraju melodične solaže i vokalne dionice, poduprte intrigantnm ritmovima na bubnju, dok lirikom prevladava tematika vječitog rascjepa između objektivne i subjektivne stvarnosti, uspona i padova, prepznatljiva su obilježja ovog travničkog benda.

Prethodne dvije pjesme snimljene  u kućnom studiju 2019. godine,“Okovi” i “Zaborav” omogućuju im učešće na bh. festivalima “Pyaf” (Jablanica) gdje nastupaju zajedno sa Edom Majkom i drugim bendovima, “Rastok Fest” (Jelah), te “Gitarijada” (Mostar), gdje osvajaju ručno izrađenu gitaru kao nagradu za najboljeg gitaristu.