Izdvojeno

Nura Bazdulj – Hubijar za N1: Učite svoju djecu da vole

 

Za sebe kaže da je prvo čovjek, pa žena, majka, nana, domaćica, vezilja, a tek onda pisac i pomalo, pomalo slikarka. Njezine knjige su prevođene na desetine stranih jezika, tekstovi su dio udžbenika za studente i profesore na Harvardu, a Nura Bazdulj – Hubijar ovog jutra gostovala je u programu N1 televizije.

Bazdulj – Hubijar je objasnila kako je došla u Travnik i šta je nagnalo da se zaljubi u ovaj grad.

“Ja sam došla u Travnik 1975. godine da obavim ljekarski staž i da se vratim u Sarajevo. Međutim, tu sam zavoljela svog sadašnjeg muža, udala se, rodila djecu i ostala. Godinama sam patila za Sarajevom i nisam mogla prihvatiti činjenicu da živim u Travniku, ali sam onda shvatila da ja volim ovaj grad”, kazala je.

Dodala je kako je najviše zavoljela travničku tvrđavu.

“Najviše sam zavoljela ovu tvrđavu na kojoj dugo nisam bila, jer je ljubav mog života počela ovdje. Moj muž koji mi je do tada bio kolega me doveo na tvrđavu, padao je snijeg sa velikim pahuljama i onda smo stali ispred jedne kućice i gledali seriju “Derviš i smrt”. Tada sam sebi kazala: Nuro, ti ovog čovjeka voliš. Početak je bio ljubav, koja traje i danas, 41 godina braka, odrasla i zdrava djeca”.

Do sada je objavila 38 knjiga koje su prevođene na desetine jezike te su čak uvrštavane kao obavezna literatura.

“Objavila sam 38 naslova, knjiga, do sada. Najsretnija bih bila da nikad nisam napisala roman “Ljubav je sihirbaz babo”. Ja taj roman nisam pisala hemijskom olovkom nego svojom krvlju. Počela sam ga pisati 4. januara 93. godine na dan kad je u Sarajevu poginula moja majka. Roman mi je pomogao, ne znam šta bi bilo sa mnom da ga nisam pisala. Istresla sam iz sebe svu svoju bol. Ipak, najponosnija sam što u tom romanu nema ni slovo mržnje, a kamoli rečenica”.

Bazdulj – Hubijar je kazala da djecu treba učiti da vole, a ne da mrze.

“Učite svoju djecu da vole. Kako je jednom rečeno: Djecu ne morate odgajati, ionako će biti kakvi ste vi”, poručila je.

“Apsolutno nije nemoguće promijeniti svijet, a jedini recept za to je da svako promjeni sebe. Ja kao jedinka ne mogu promijeniti sebe, ali kada bi svi promijenili sebe, promjena bi se desila”, dodala je.

 

(Izvor: N1)