Politika

Travnik treba biti gradska zajednica po uzoru na Mostar!

 

Travnik treba biti politički problem Bosne i Hercegovine, a ne samo travničkih Hrvata poručeno je sa javne tribine na temu “Godinu dana od Promemorije travničkih Hrvata” koja je organizirana u sklopu “Hrvatskog proljeća Središnje Bosne”.

Travnik treba biti gradska zajednica, u kojoj svi konstitutivni narodi i građani imaju pravo birati i biti birani kroz izborna područja, a u kojim se jamči nacionalna zastupljenost i teritorijalna reprezentativnost s čitavog područja, istaknuto je prije godinu dana prilikom potpisivanja Travničke promemorije.

Predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Travnik Bojan Domić podsjetio je da su amandmani na ustave Federacije BiH i Srednjobosanskog kantona  predviđali jednako uređenje Travnika i Mostara, ali da to nije ostvareno, te je naglasio da Promemorija teži ispravljanju nepravde i promjenama u ustroju Travnika, od sistema odlučivanja do izbora.

– U tom slučaju među Hrvatima neće biti straha od bošnjačkih političkih elita, jer se godinama ponavlja situacija da hrvatske stranke u izbornu kampanju idu u koaliciji, opterećene strahom od majorizacije. To nije dobar ambijent jer uvijek imamo problem da će nas u Općinskom vijeću biti malo i da ćemo doživjeti preglasavanje, a sa ovim modelom bismo to izbjegli – kazao je Domić.

Svoja viđenja ustroja Travnika, njegove povezanosti sa statusom Mostara te o učincima Promemorije govorili su Damir Džeba, predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Mostar, Bojan Domić, predsjednik Općinskog odbora HDZ BiH Travnik, Tvrtko Milović, novinar i politički analitičar, te Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke.