Izdvojeno

Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku:Projekat vrijedan milion eura finasira Ministarstvo vakufa države Katar!

 

Na istočnom ulazu u Travnik u sklopu kompleksa najstarije obrazovno – odgojne institucije u srednjoj Bosni, Elči Ibrahim-pašine medrese, gradi se četvrti objekat. Riječ je o projektu vrijednom milion eura koji finansira Ministarstvo vakufa države Katar. To podrazumjeva  gradnju i opremanje zgrade.

-U četvrtom objektu u sklopu kompleksa naše Medrese bit će smješten muški internat, sportska sala, teretana i svlačionice. Objekat ima površinu od 1.423 kavdratna metra. Očekujemo da će gradnja i opremanje objekta biti završeni do septembra, do početka nove školske godine. Glavna zgrada će u budućnosti biti rekonstruisana i namjenjena isključivo za nastavni proces! – kazao nam je mr. Dževdet Šošić, direktor Elči Ibrahim-pašine medrese.

Objekat se radi po projektu travničke projektantske kuće „Games“  Alije Gafića, a izvođač radova je GP  „Vlašić-gradnja“ iz Travnika. I ovaj objekat, kada bude završen, zadržat će prepoznatljivi stil ostalih objekata u kompleksu Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku.

Uskoro promocija 250. generacije

Travnička medresa ima 372 učenika i učenice. Iako je na početku bila muška medresa, veliko zanimanje za ovu obrazovno-odgojnu instituciju bilo je povod za gradnju i kasnije formiranje ženskog dijela medrese. Sada ima više ženskih odjeljenja. Naime, u Medresi nastavu pohađa 211 učenica raspoređenih u osam odjeljenja i 161 učenik raspoređen u šest odjeljenja. Učenici dolaze iz SBK, ZDK, te USK i Kantona Sarajevo, ali iz Austrije.

Ove godine iz Medrese izlazi 250. generacija maturanata u kojoj 79 maturantica i maturanata. Zahvaljujući angažmanu Medrese najbolji od njih imat će priliku za stipendije i nastavak školovanja kako u BiH, tako i u Turskoj i Jordanu.

 

Edukativno-sportski centar

Travnička medresa raspolaže i sa Edukativno – sportskim centrom koji se nalazi u naselju Goleš. Centar raspolaže sa sportskim terenima, učionicama, mesdžidom, restoranom i kafeterijom. Izgrađen je sredstvima donatora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana i vlastitom sredstvima.

-Naši učenici koji tokom sedmice pokažu rezultate, odlaze u ovaj Centar na izlete, dva puta sedmično. Koriste ga i naši učenici koji su aktivni sportisti i tu se pripremaju. Inače, svi učenici odlaze u centar na godišnje izlete koje organizujemo. – reko  nam je  direktor Šošić.