Biznis

Tri destinacije među najposjećenijima u BiH su u srednjoj Bosni!

Protekla godina daleko je najuspješnija turistička godina u Federaciji BiH u poslijeratnom periodu, što je vidljivo u povećanju broja ostvarenih noćenja od 28 posto, a taj trend nastavlja i Srednjobosanski kanton.

Brojni događaji

– U posljednje dvije godine znatno je povećana organizacijska sposobnost u turističkim destinacijama, što je rezultiralo povećanjem broja ostvarenih dolazaka i noćenja, povećanom promocijom te realizacijom brojnih značajnih događaja i manifestacija. Imamo najbolji ski opening u regiji, održavanje svjetskog prvenstva u fly fishingu na rijekama Vrbasu i Plivi, motosusrete na Vlašiću, te skokove s vodopada u Jajcu – ističe Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK (TZ SBK).

miroslav_matosevic

Konkretni rezultati ogledaju se u povećanju broja ostvarenih dolazaka i noćenja od 9,1 posto iako je taj procent znatno veći, prema procjenama TZ SBK, oko 25 posto. U prošloj godini povećao se dolazak stranih gostiju za 21 posto, što je znak da je urađena dobra promocija.

– U prvom kvartalu ove godine srednju Bosnu posjetilo je 12.463 gostiju koji su ostvarili 50.510 noćenja. Ukupno se bilježi statističko povećanje od 3,31 posto ostvarenih dolazaka u odnosu na isti period 2015. – ističe Matošević.

TZ SBK ove godine nastavlja s aktivnom promocijom. Do kraja godine trebali bi kreirati turističke proizvode srednje Bosne, što su fly fishing, planinarstvo, franjevačka tura, Prusac i Ajvatovica, Sv. Ivo u Podmilačju.

Zadržati rezultat

– Zaista sam ponosan na činjenicu da je u top 10 destinacija BiH njih 30 posto iz srednje Bosne: Jajce, Vlašić i Travnik. Na nama je da u 2016. godini taj rezultat održimo. Prema mom mišljenju, i općina Fojnica je svakako trebala, sa svojih 141.000 noćenja u 2015. godini, imati svoje mjesto u 10 najboljih BH destinacija – kaže Matošević.

Povrat nadležnosti Kreševu i Kiseljaku

Vlada i Skupština SBK prenijeli su nadležnosti iz oblasti turizma općinama Kreševo i Kiseljak nakon presude Ustavnog suda FBiH, a u Turističkoj zajednici su mišljenja da to ne znači gotovo ništa.

– Nadležnosti koje su dobile općine Kreševo i Kiseljak imale su i ranije. Stanje ostaje nepromijenjeno i čekat će se donošenje zakona o turizmu na nivou Federacije BiH – naglašava Matošević.