Život

Tri maturantice iz Švicarske pomažu JU Bolnica Travnik

Ajla Purić, Natascha Walntenspuel i Leona Wetzlinger, maturantice iz Švicarske, uručile su jučer JU Bolnica Travnik inicijalna sredstva u iznosu od 8.600 KM za izgradnju lifta za Porođajni odjel. Cilj ove humane geste je da se put porodilja u travničkoj bolnici od ulaza do Porođajnog odjela ubrza i da bude što kraći.

Iako unutar JU Bolnica Travnik postoje liftovi, lift za Porođajni odjel je od izuzetnog značaja, što su prepoznale tri maturantice iz Švicarske prilikom posjete Bolnici. Aktivnosti na prikupljanju inicijalnih sredstava vode već šest mjeseci.

-Rođena sam u Švicarskoj,ali imam jake vezu sa BiH preko roditelja, rodbine i prijatelja. Moje dvije prijateljice znaju dosta o Bosni, stalno smo u kontaktu i stalno im govorim o Bosni. Tako smo se odlučile da pokrenemo ovaj projekat. Želimo nešto da uradimo za Bolnicu i da još više poboljšamo veze između BiH i Švicarske.U isto vrijeme želimo i buduće generaciji da uputimo na taj isti put, kako bi se poboljšalo stanje u BiH.  – kazala nam je Ajla Purić, maturantica iz Švicarske, čiji su roditelji porijeklom iz Travnika.

svicarska_maturantice

Humanizam i priprema maturskog rada dovela je tri mlade djevojke u travničku bilnicu gdje su željele da pomognu, pojašnjava prim.dr. Mirsad Granov, direktor Bolnice.

-Tri mlade dame iz Švicarske prije nekoliko mjeseci su bile tu i primjetile su da na našem Porođajnom odjelu postoje određene potrebe koje one mogu da ispune svojim svakodnevnim aktivnostima i humanim radom i da na taj način doprinesu ovoj kući. Ova grupa mladih  entuzijasta će kroz svoj rad obezbjediti važna sredstva za lift za naše porodilje. Lift će osigurati da kontakt porodilja sa Bolnicom i drugim dijelovima ustanove bude što kraći. To je nešto što  diže nivo porođajnog zbrinjavanja. – rekao je primd.dr. Granov, izrazivši nadu da će se ova saradnja nastaviti i na drugi način.

Nakon što u oktobru predaju svoje maturske radove Ajla, Natascha i Leona nastavlajju dalje školovanje pa u travničkoj bolnici očekeuju kako će nastaviti saradnju sa liječničkim kadrom.