Biznis

BNT Hidraulika: Podrška radnika i prvi potpisan ugovor o poslovnoj saradnji

 

Ergina Durović nedavno je imenovana na mjesto direktorice BNT – Tvornice mašina, nakon što je njen predhodnik dva mjeseca bio u ostavci. Odmah po stupanju na dužnost nova direktorica preduzela i konkretne korako na prevazilaženju višegodišnjih problema koje ima Tvornica BNT Hidraulika u Novom Travniku.

-Potpisan je prvi ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji. Još nam se javljaju neki klijenti. Nažalost, moj predhodnik je bio dva mjeseca u ostavci i u tom periodu su neki poslovi odbijani. Razgovarala sam sa radnicima koji su stekli pravo za penzionisanje, a ostali radnici će u narednom periodu biti pozivani na posao. – kazala nam je direktorica Durović.

ergina_durovic

Dolaskom na mjesto direktorice zastekla je dugovanja, ali ističe da je sve moguće riješiti.

-Trudit ću se da podvučemo crtu i da zajedno zaradimo plate i prevaziđemo probleme. Prioritet je organizovati saradnike i što prije pokrenuti proizvodnju. Moramo postepno stvarati uslove da radnici počnu raditi, te riješiti blokadu računa da bi firma mogla funkcionisati. Proces rehabilitacije bit će dug, ali samo zajedno kao kolektiv možemo uspjeti. – istaknula direktorica Ergina Durović

Iako su se u javnosti mogli čuti razni podaci o dugovanjima novoimenovana direktorica tvrdi ako će dugovanja tek biti utvrđena. Najveća dugovanja su po osnovu neplaćenih doprinosa.

 

Vlasnička struktura

Kada je u pitanju vlasnička struktura, dva investicijska fonda imaju 53 posto udjela, dok radnici  i sitni dioničari imaju 47 posto udjela. Tvronica koja je nekada bila poznata po proizvodnji hidraulike za rudarsku opremu, ali i za namjensku proizvodnju ima svoje mjesto na tržištu.

-Tražimo strateškog partnera i u BiH i u inostranstvu. – kaže direktorica Durović.