Travnik

U Osnovnoj školi “Travnik” održan seminar za nastavnike i vjeroučitelje sa područja Muftijstva travničkog

Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta lZ u BiH u saradnji sa Muftijstvom travničkim i Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK organizirali su danas u Osnovnoj školi “Travnik” stručni seminar za nastavnike i profesore lslamske vjeronauke sa područja Muftijstva travničkog.

 

Seminaru su prisustvovali muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, voditelj Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH prof. dr. Nezir Halilović, predsjednik Kantonalnog stručnog aktiva prof. Haris Husanović, direktor OŠ “Travnik” Dženan Aganović, te vjeroučitelji osnovnih i srednjih škola sa područja Muftijstva travničkog.

Na samom početku, prisutnim vjeroučiteljima se obratila prof. Bakira Karahodža na temu: “Svrha vjeronauke u obrazovnom sistemu i veza vjeroučitelja sa Islamskom zajednicom”.

Nakon uvodnog obraćanja, prisutnima se obratio prof. dr. Nezir Halilović te približio temu ”Kontrola efekata nastave Islamske vjeronauke”, dok su mr. Abdulkadir Indžić, profesor Islamske vjeronauke i arapskog jezika u OŠ “Travnik”  i Admir Mušić, profesor Islamske vjeronauke u MSTŠ Travnik govorili na temu: ”Primjeri nastavne pozitivne prakse efekata nastave Islamske vjeronauke u osnovnim i srednjim školama”.

Na kraju se obratio i muftija travnički, koji je ukazao na važnost i značaj vjeronauke u odgojno-obrazovnom procesu, te istakao važnost jače saradnje vjeroučitelja sa roditeljima i Islamskom zajednicom.

Nakon izlaganja uslijedila je diskusija i završna razmatranja, a na samom kraju dovu je proučio muftija dr. Adilović.