Hronika

U petak presuda Jozi Lovrenoviću

Kantonalni sud u Novom Travniku je za petak, 28. oktobra, zakazao izricanje presude bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Jozi Lovrenoviću, optuženom za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima u Jajcu.

U završnoj riječi, kantonalni tužilac Ahmed Mešić je zatražio za Lovrenovića najstrožiju kaznu, istaknuvši kako je ovaj predmet poseban “po količini zla i po upornosti u nanošenju zla”.

“Optuženi je volio ono što je radio”, rekao je Mešić, uz napomenu kako smatra da su sve tri tačke optužnice dokazane tokom višemjesečnog postupka.

Optužnica tereti Lovrenovića za ubistva dva policajca iz Mrkonjić Grada u zaseoku Šebezi u junu 1992., te za mučenje zarobljenih policajaca iz Mrkonjić Grada u ljeto iste godine u podrumu Policijske stanice Jajce.

Branka Praljak, braniteljica optuženog Lovrenovića, naglasila je kako Tužilaštvo nije dokazalo da je njen branjenik izvršio ubistva policajaca, a da je mučenja i sam priznao.

Ona je zatražila od Sudskog vijeća da se Lovrenović oslobodi po prve dvije tačke optužnice, za ubistva policajaca Milana Iličića i Ilije Čigoje, a da u vezi s trećom tačkom optužnice prilikom odmjeravanja kazne uzme u obzir i olakšavajuće okolnosti.

Sudsko vijeće, kojim predsjedava sutkinja Suada Kahrić, najavilo je objavu presude za petak, 28. oktobar.

(BIRN BiH)