Centralna Bosna

U Travniku obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

Na današnji dan, 15. aprila 1992. godine, Bosna i Hercegovina je dobila Armiju koja se suprotstavila daleko nadmoćnijem neprijatelju za vrijeme agresije na našu domovinu. Tim povodom premijer Srednjobosanskog kantona, Tahir Lendo sa delegacijom Uprave za pitanja boraca odbrambeno – oslobodilačkog rata SBK položio je cvijeće na Centrlnom šehidskom mezarju u Travniku. Cvijeće su položile i delegacije Temeljnih boračkih organizacija (TBO) Srednjobosanskog kantona i Općine Travnik.

 

Današnji datum, 15. april, obilježava se kao Dan Armije RBiH, budući da je prije 28 godina osnovana odlukom Predsjedništva RBiH, kao jedina legalna i legitimna vojna sila Republike BiH.

Armija Republike Bosne i Hercegovine je formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i organiziranih dobrovoljaca. Vrhovni zapovjednik bio je predsjednik Republike Alija Izetbegović, a nakon Dejtonskog sporazuma, ARBiH je zajedno sa HVO-om formirala Vojsku Federacije BiH, da bi nakon reforme odbrane bila transformisana u “Bosanske rendžere”, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga BiH.