Travnik

Počela gradnja mosta „Škola“ u centru Travnika

 

Počelo je uklanjanje instalacija i starog mosta “Škola” koji Školsku ulicu spaja sa centrom grada. Do početka nove školske godine Travnik bi trebao dobiti novi most kod Gimnazije.  Prema riječima Danijela Torlića, pomoćnika načelnika za Civilnu zaštitu projekat rekonstrukcije mosta „Škola“ dijelom se finansira iz sredstava Civilne zaštite, a dijelom iz sredstava Srednjobosanskog kantona. Ukupna vrijednost projekta je nešto manje od 93 hiljade KM.

-U potpunosti se uklanja postojeći most i gradi se novi most širine 9 metara, sa dvije kolovozne trake i dvije pješačke staze, široke po metar i po. – kaže Torlić.

most_skola2

Početak radova znači i novi režim odvijanja saobraćaja u Školskoj ulici u Travniku koja je u pojedinim dijelovima bila jednosmjerna. Sada će ova ulica u potpunosti biti dvosmjerna, potvrdio nam je Abid Drobo, pomoćnik načelnika za zajedničke i komunalne poslove.

-Zbog izvođenja radova dio ulice Školska koji je bio u režimu jednosmjernog saobraćaja sada će ponovo, privremeno, biti u režimu dvosmjernog saobraćaja i to u dijelu od mosta kod Gimnazije do mosta kod Pravoslavne crkve, a isto tako zbog potreba teške mehanizacije dvosmjeran saobraćaj se uspostavlja i u dijelu ove ulice od mosta kod Osnovne škole Travnik do mosta kod zgrade Pozorišta (Univerziteta/Sveučilišta „Vitez“). – pojasnio nam je Drobo.

Radovi na mostu bi trebali biti završeni do početka nove školske godine. Ovaj most je jedan od najfrekvetnijih u gradu, a višegodišnji problem u Travniku bila je činjenica da su tri mosta prema Školskoj ulici omogućavali samo jednosmjerni saobraćaj. To je stvaralo velike gužve u vrijeme početka i završetka nastave u ulici u kojoj su smještene dvije osnovne, četiri srednje škole i jedan univerzitet.