Centralna BosnaInfo

U Travniku održan sastanak SABNOR-a BiH sa predsjednicima kantonalnih saveza

Savez antifašista i boraca NOR-a SBK/KSB bio je domaćin sastanku najvišeg rukovodstva SABNOR-a BiH i predsjednika kantonalnih Saveza antifašita i boraca NOR-a na kojem su donešene odluke o obilježavanju 25. novembra Dana državnosti BiH i Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a BiH u Mrkonjić Gradu kao i 29. novembra kada je održano Drugo zasjedanje AVNOJ-a u Jajcu.

 

 

Kao i prethodnih godina SABNOR BiH posebnu će pažnju posvetiti obilježavanju 25. novembra Dana državnosti BiH i 78. godišnjici od Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu gdje je utemeljena država Bosna i Hercegovina u današnjim granicama. Ovogodišnja manifestacija obilježavanja 25. novembra Dana državnosti BiH i 78. godišnjici od Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu bit će prenošena direktno na Televiziji kantona Sarajevo i time će se doprinjeti da što veći broj građana Bosne i Hercegovine doživi atmosferu iz Mrkonjića Grada gdje se okupljaju antifašisti iz cijele Bosne i Hercegovine kao i susjednih država nastalih rasapadom ex-Jugoslavije.

Još jedan od značajnih datuma iz prošlosti za Bosnu i Hercegovinu je 29. novembar kada je održano Drugo zasjedanje AVNOJ-a na kome su potvrđene odluke donesene u Mrkonjić Gradu te shodno tome i ove godine će se u Jajcu obilježiti 78. godišnjica od Drugog zasjedanja AVNOJ-a gdje se očekuje veliki broj antifašista sa prostora ex-Jugoslavije koji već tradicionalno daju svoj doprinos u obilježavanju Dana AVNOJ-a u Jajcu.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Nakon održanog sastanka delegacija SABNOR-a BiH uz prisustvo predstavnika Kantonalne organizacije demobilisanih boraca 1992-1995 i članova Organizacionog odbora manifestacije “Meokrnje-simbol borbe protiv fašizma” položila je cvijeće na Spomen kosturnicu “Majka” i Spomenik 7. Korpusu Armije BiH, te odali počast stradalima antifašistima u Drugom svjetskom ratu i Ratu 1992-1995. Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti stradalima u oba rata razgovaralo se o proširenju i poboljšanju zajedničkoj rada Udruženja proisteklih iz Drugog svjetskog rata i Rata 1992-1995 kao i zajedničkom djelovanju na promociji manifestacije “Meokrnje-simbol borbe protiv fašizma”.