HronikaSudski procesi

Uhapšeni na području Sarajeva, Travnika,Viteza i Zenice su bivši pripadnici Armije RBiH

Tužilaštvo BiH objavilo je detalje o hapšenjima osam pripadnika Armije Republike BiH na području Viteza, Zenice i Sarajeva, koje su izveli pripadnici SIPA-e.

 

 

Osumnjičeni koji su uhapšeni, prema navodima Tužilaštva, se terete za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen ubistvom najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a iz Šafradina koji su se prethodno predali i položili oružje, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti, 22. decembra 1993. godine.

 

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e su locirali i lišili slobode osumnjičene:

 

  1. Ibrahima Purića, zv.”Ibro”, rođenog 1953. godine u mjestu Dolac,
  2. Ibrahima Tarahija, rođenog 1959. godine u Vitezu,
  3. Nijaza Sivru, rođenog 1957. godine u Vitezu,
  4. Rušita Nurkovića, rođenog 1958. godine u Seošnici, Crna Gora,
  5. Almira Sarajlića zvanog “Roki”, rođenog 1968. godine u Travniku,
  6. Šaćira Omanovića, rođenog 1973. godine u Vitezu,
  7. Kasima Kavazovića, rođenog 1972. godine u Travniku,
  8. Sadika Omanovića, rođenog 1968. godine u Vitezu.

 

“Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, u svojstvu komandanata i pripadnika Armije RBiH sa područja Centralne Bosne i Viteza, postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba za vrijeme rata. Oni su osumnjičeni za ratni zločin počinjen nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na lokalitetu Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice, gdje je 22. 12. 1993. godine ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i dvije civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti te vršeno pljačkanje i uništavanje imovine”, naveli su iz Tužilaštva.

 

Tijela ubijenih su, dalje se navodi, razmijenjena 40 dana nakon zločina, a na posmrtnim ostacima uočeni su tragovi zlostavljanja i odsijecanja dijelova tijela.

 

“Također, pojedini osumnjičeni, u svojstvu komandanata jedinica A RBiH, terete se da su direktno učestvovali u počinjenju zločina te da nisu poduzeli aktivnosti da spriječe zločine te procesuiraju i kazne počinioce. Tokom lišenja slobode izvršeni su i pretresi objekata koje koriste osumnjičeni, gdje je pronađena određena dokumentacija o navedenim događajima, što može rezultirati proširenjem istrage u ovom predmetu”, kazali su u Tužilaštvu.

 

Navedeni ratni zločin, dodaju, predstavlja jedno od najvećih stradanja žrtava hrvatske nacionalnosti na području Viteza i okoline u proteklome ratu, gdje je u napadu ubijeno više desetina žrtava, a imovina opljačkana i uništena.

 

Osumnjičeni se terete za krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. KZ-a BiH i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ-a BiH.

 

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

 

(Tužilaštvo BiH)