Život

Upriličen veliki iftar na Piroti za preko hiljadu građana (FOTO GALERIJA)

 

Večeras je u prostorima PKSC Pirota u Travniku upriličen iftar za preko 1.000 građana. Iftar  je poklon turske općine Trabzon,a   u organizaciji iftara, pored Općine Travnik, učestvovali su Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ Travnik, Teritorijalna vatrogasna jednica Travnik,  NK Travnik, a sve su podržali i sponzori. Tako je poznata travnička slastičarna „Egipat“ u vlasništvu porodice Sejfuli osigurala sladoled za sve građane, a firma „Vispak“  dopremila je najveću džezvu na svijetu i pripremila bosansku kafu. Organizaciju ovog iftara podržala je i turska agencija TIKA, koja je u BiH i srednjoj Bosni podržala brojne značajne projekte.

Nakon što se oglasio ezan, akšam namaz klanjan je na travnjaku stadiona Pirota, a predvodio ga je Salih ef. Indžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Travnik.

Nakon toga veliki iftar koji je okupio više građana nego se i očekivalo organizovan je u Sportskoj sali na Piroti koja nije dovršena, ali je za ovu priliku prekrasno uređana.

Na kraju gosti iz turskog grada Trabzona priredili su prigodan kulurni program koji je bio nešto kraći i prilagođen situaciji zbog dana žalosti i sjećanja na poginule na istanbulskom aerodrumu “Kemal Ataturk”.

Svi prisutni i na iftaru i tokom trajanja kulurnog programa prisjetili su se žrtava terorističkog napda u Istanbulu i svih šehida. Izražena je nada kako će ovaj veliki iftar postati tradicija u Travniku.