TravnikTravnik danas

Uskršnje jaje u centru Travnika visoko je 2,6 metara

Uskršnje jaje koje je, prema pisanju lokalnih medija, najveće u Bosni i Hercegovini, a možda i u regiji, visoko je oko 264 centimetra, a široko 204 centimetra

 

Na centralnom trgu u Travniku, u Bosni i Hercegovini, povodom kršćanskog blagdana Uskrsa postavljeno je uskršnje jaje visoko oko 2,6 metara. Uskršnje jaje koje je, prema pisanju lokalnih medija, najveće u Bosni i Hercegovini, a možda i u regiji, visoko je oko 264 centimetra, a široko 204 centimetra.

 

Ideja je bila da bude i većih dimenzija, ali tehničke mogućnosti prostora u kojem je izrađeno to nisu dozvoljavale. Za njegovu izradu i oslikavanje trebalo je nekoliko mjeseci mukotrpnog rada, pogotovo zbog oblika koji je izuzetno zahtjevan za izradu. Jaje plijeni pažnju prolaznika, a mnogi od njih koriste priliku i za fotografisanje.

Inače, Uskrs je najveći kršćanski blagdan, po gregorijanskom kalendaru. Nekoliko dana prije Uskrsa tradicionalno se kuhaju i ukrašavaju uskršnja jaja. Nekada su se uskršnja jaja, koja krase blagdanski stol, kuhala u ljusci od crvenog luka kako bi poprimila crvenu, gotovo smeđu boju. Na takva jaja prilikom kuhanja stavljali su se listovi peršuna ili druge biljke kako bi na površini ostavili otisak. Danas postoje i drugi načini ukrašavanja uskršnjih jaja.