Turizam

Uspješna ljetna turistička sezona u Travniku (VIDEO)

Ljetna turistička sezona u Travniku bila je uspješna o čemu svjedoče podaci koji su bazirani samo na turistima koji su koristili usluge Turističkog informativnog centra u travničkoj Donjoj čaršiji, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare koju je organizirala Turistička zajednica Općina Travnik na završetku manifestacije Svjetski dan turizma.

 

-Statistika govori da smo tokom ljetne turističke sezone u našem Tusrističkom informativnom centru imali posjete turista iz 33 zemlje svijeta počevši od susjednih zemalja, preko svih evropskih zemalja, arapskih zemalja, do do asistencija turistima iz Rusije, Kine, Argentine, Sjedinjenih Država, Ukrajine i Portugala. – rekao je Ibrahim Indžić, predsjednik Nadzornog odbora Turističke zajednice općine Travnik.

Zanimljiv je podatak da su usluge Turističkog informativnog centra najviše koristili turisti iz Italije i Francuske. Travnik je zanimljiv za turiste i prvih jesenjih dana.

-U povodu Svjetskog dana turizma bio je organiziran Dan otvorenih vrata u Zavičajnom muzeju, franjevačkom samostanu u Gučoj Gori i Rodnoj kući Ive Andrića i samo taj dan bilo ej 400 posjeta. Ljetna sezona je bila posjećena, ali po manifestacijama i sadržajima ovo je bila ubjedljivo najbolja ljetna sezona. – istaknuo je Samer Dolovac, direktor Turističke zajednice Općine Travnik koji je najavio kako će manifestacija Svjetski dan turizma u Travniku postati tradicionalna.

 

Dragan Martić, predsjednik Turističkog vijeća Turističke zajednice Općine Travnik pozvao je još jednom  vlasnike apartmana i vikendica i druge iznajmljivače da se registriraju i budu u sistemu što otvara brojne druge mogućnosti.