Scena

Večeras u Centru za kulturu odigrana predstava “Gospođica Julija”

U Centru za kulturu općine Travnik večeras je odigrana profesionalna predstava “Gospođica Julija”  prema čuveno klasiku “Gospođica Julija”, autora – August Strindberg. U predstavi koju je režirao Dino Kerić igrali su: Samina Mujkanović, Dino Kerić I Lorena Trogrlić.

 

 

“Gospođica Julija” je drama švedskog književnika Augusta Strindberga napisana 1888. i premijerno izvedena 1906. godine, poznata kao jedno od najznačajnijih djela Strindberovog opusa i tzv. nordijske drame, odnosno jedno od najčešće izvođenih i ekraniziranih dramskih djela u 20. vijeku. Radnja se događa na imanju švedskog grofa na Ivanjdan 1874. godine.

Naslovna protagonistica je grofova kćer koja, motivisana dosadom, ali i nastojanjem da razbije moralne i druge barijere koje stvara njen položaj, započinje flert, a potom i ozbiljnu vezu sa Jeanom, slugom koji joj, uprkos niskog društvenog porijekla, imponira svojim poznavanjem svijeta izvan grofovskog imanja. Da stvar bude komplikovanija, Jean je zaručen za služavku na dvoru.

Radnja prikazuje kako dvoje ljubavnika nastoje dominirati i manipulirati jedni drugim – Julija kao pripadnica više klase, a Jean kao muškarac – te kako će ta igra na kraju završiti s tragičnim posljedicama.”