Vlada SBK formirala pregovarački tim za nove pregovore sa prosvjetarima

Na prijedlog ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, Katice Čerkez (HDZ BiH) Vlada SBK na današnjoj sjednici održanoj u Travniku dala saglasnost za formiranje Pregovaračkog tima koji će u narednom periodu pregovarati sa Koordinacijom sindikata obrazovanja u Srednjobosanskom kantonu, piše avaz.ba.

 

 

-Sindikat je jedinstven i želi novi Kolektivni ugovor,a to želi i Ministarstvo. Ne želimo unositi nemir u rad u školama. Stalo nam je da se nastavni proces odvija normalno. Bila je sudska presuda i sada se vraćano na početak. Gledat ćemo da sve primjedbe na Kolektivni ugovor koje je dao Ured za zakonodavstvo zajednički otklonimo. – izjavila je nakon sjednica ministrica Čerkez.

Sa nedavne zajedničke Skupštine sindikata obrazovanja održane u Vitezu poručeno je da ukoliko Vlada SBK do 1. marta ove godine ne pristupi zaključivanju usaglašnog Kolektivnog ugovora od 13. juna 2017.godine, za Sindikate obrazovanja SBK  pregovori se proglašavaju neuspješno okončanim, a Sindikati obrazovanja će u toku mjeseca marta  održati masovni protest na kome će učešće uzeti svi članovi.

Općinski sud u Travniku ranije je proglasio nezakonitim generalni štrajk prosvjetara koji je bio najavljen u decembru prošle godine, jer nije bila ispoštovana procedura.

 

(avaz.ba)