Lifestyle

Zasađene prve sadnice u Botaničkoj stazi na Vlašiću

 

Prve sadnice zasađene su danas u Botaničkoj stazi na Vlašiću, na području rekreativne zone Kukotnica, pored nordijsko-biciklističe staze.  Riječ je o projektu edukativnog karaktera koji je posvećen prirodnom nasljeđu BiH, kojeg realizuje Udruženje građana „Vlašić planet života“ u saradnji sa firmom „Smaragd“ iz Travnika. Cilj je promocija prirodnog nasljeđa BiH, te podizanju ekološke svijesti o očuvanju i zaštiti prirode u cjelini.

-Projekat je kombinacija više projekata iz Evropske Unije i predstavlja dobru praksu iz EU. On je ujedno i kombinacija ekologije i turizma. U tursitičkom smislu to znači proširenje vanpasionske ponude, a druga ekološka komponenta projekta predstavlja prirodno nasljeđe BiH. Projekat je specifičan  jer pojedinci, organizacije i privredni subjekti poklanjali stabla koja su zasađena u Botaničkoj stazi.  – kazao je Samer Dolovac, predsjednik UG „Vlašić planet života“.

botanicka_staza4

Da je projekat puni pogodak svjedoči i činjenica da su stabla poklanjali pojedinci iz svih krajeva BiH, kao i razne organizacije i privredni subjekti od Sarajeva do Travnika, Neuma i dalje.

Prema riječima Miroslava Matoševića, direktora Turističke zajednice SBK ovaj projekat predstavlja poboljšanje turističke ponude.

U planu je već proširenje Botaničke staze u narednim godina što bi turističkim radnicima omogučilo organizovanja „škola u prirodi“ i drugih aktivnosti.

Danas je na Kukotnici zasađeno 25 vrsta stabala, a na popisu vrsta koje su  zasađene bili su Srebrena smrča, Jela, Bijeli bor, Bukva, Ariš, Breza, Gorski javor, Tisa, Crni bor, Smrča, Duglazija, Obični grab, Lijeska, Pančićeva omorika  i Divlja jabuka.