Mladi

Završen “Kreativni zimski rasput” za djecu

U JU “Centar za kulturu općine Travnik” uspješno je okončan još jedan blok radionica u okviru projekta “Kreativni zimski raspust”.  Već sedmu godinu, djeca školskog uzrasta u toku zimskog i ljetnog raspusta imaju priliku pristustvovati radionicama koje podstiču njihovu kreativnost, maštu, razvijaju potencijal i pomažu da kvalitetno iskoriste vrijeme u toku raspusta.

 

Besplatno, radionice su koncipirane na način da djeca spoznaju osnovne elemente kroz igru u ovisnosti o tematici. Pored umjetničkih sadržaja, prije par godina su uvedene i radionice funkcionalnog učenja. Cilj je da djeca, kroz igru kao osnovu svega u njihovom uzrastu, osnaže svoje sinapse, promijene odnos u načinu učenja, zabave se, te svakako nauče nešto novo i korisno. Kroz apstrahovanje, asocijacije, vizuelizacije, mape uma, simbole, logiku, zvuk i pokret, djeca povezuju i osmišljavaju, uče, a sve to, prilagođeno uzrastu i godinama.

Pored radionice “Funkcionalno učenje kroz igru”, Centar je ove godine omogućio i malu školu slikarstva, gdje su djeca koja imaju afinitet prema ovoj vrsti umjetnosti, ali ona koja nemaju, mogla da nauče tehnike slikanja na platnu, osnovne boje, te se kreativno izraze pomoću ove vrste umjetnosti.

Na kraju, djeci su podijeljeni certifikati o učešću. U ovoj godini, Centar za kulturu općine Travnik će nastaviti da realizira brojne radionice za djecu i mlade.