Iinicijativa za Postavljanja podzemnih kontejnera za smeće

Vijećnik Siniša Dukić (SDP BiH) podnio je  Inicijativu za pokretanje aktivnosti oko početka Pilot projekta  „Postavljanja podzemnih kontejnera za smeće“ na par lokacija u užem gradskom jezgru kao dio ispunjenje LEAP ciljeva 3.8  – Zaštićena životna sredina.

 

 

– Usvojeni LEAP za opštinu Travnik decidno predviđa uvođenje podzemnih kontejnera kao jedan od ciljeva u zaštiti čovjekove okoline, ali nije to i jedini razlog za ovu Inicijativu. Svaki dan svjedočimo o gomilama smeća koja stoji pored punih kontejnera koje uz neugodan miris, pružaju ružan izgled grada koji ima usvojenu Strategiju razvoja turizma. Zamjenom vanjskih kontejnera sa podzemnim, grad dobiva višestruko i to na smanjenju neugodnih mirisa, izostanak prisutnosti kontejnera sa smećem na javnim gradskim površinama, nemogućnost paljenja otpada, smanjenja mogućnost pojave glodara kao i smanjenja mogućnost raznošenja otpada od strane pasa lutalica.- pojasnio je vijećnik Dukić.

 

Sredstva planirana u budžetu općine Travnik od 15.000 KM su više nego dostatna da se pokrene Pilot projekat sa nekom od organizacija koje imaju iskustva u ovom segmentu.

-Neću pogriješiti ako kažem da je Eko Pak već radio slične projekte u našoj opštini, a već je više gradova krenulo u ovakve projekte ( Sarajevo, Kakanj Zenica Tešanj i drugi). Grad Zenica već postavlja svoj 16 zeleni otok sa podzemnim kontejnerima. – kaže u svojoj inicijativi vijećnik Siniša Dukić (SDP BiH).