Hronika

Gromović: Teško mi je, raspadam se i ne mogu da spavam!

 

Uplakan i drhtavih ruku koje je pokazivao prema članovima sudskog vijeća Kantonalnog suda u Novom Travniku  svoj iskaz juče je dao Zoran Gromović, optužen za ubistvo Jelene Tursun koje se dogodilo prije godinu dana u Travničkom naselju Gornje Putićevo.

-Ja sam vozio auto. Popio sam i trudio se da stignemo do kuće. Svađe nije bilo u autu. Ne sjećam se. Tražila je da iziđe iz auta neki 150-200 metara prije kuće. To se i ranije znalo dešavati. Izišla je i poslije je nisam vidio. Padao je snijeg i htio sam je vrati u vozilo. Gdje bih je namjerno zgazio? Krenuo sam da je tražim vozilom i ugledao sam tijelo ispred mene na putu. – ispričao je Gromović dešavanja u noći 28.novembra 2015. godine u travničkom naselju Gornje Putićevo.

Tokom svjedočenja je bio uplakan i pokazivao kako mu ruke drhte.

-Teško mi je, raspadam se i ne mogu da spavam. – dva puta je tokom iskaza ponovio Gromović.

Na pitanje kantonalnog  tužioca Mehe Bradića da li je tokom voženje osjetio da je u nešto udario ili prešao preko nečega, optuženi Gromović je kazao kako je u jednom trenutku osjetio da je prešao preko nečega. Članove sudskog vijeća zanimalo je da li je vozio u rikverc na što je optuženi negativno odgovorio.

Nakon iskaza i unakrsnog ispitivanja na prijedlog kantonalnog tužioca Mehe Bradića, sa čime složio i braniulac optuženog Bekir Ferizović zatraženo je neuropsihijatrijsko vjerštačenje optuženog Zorana Gromovića.

Sudsko vijeće pitalo je tužioca zašto ranije nije predložio vještačenje, ali je na kraju prihvatilo prijedlog. Sve navodi na moguće izmjene optužnice.

passat

 Konfuzni vještak

Stipo Martinović, vještak saobraćajne struke u svom nalazu je kazao kako je neosporno da je vozilo prešlo preko tijela, On je kazao kako odgovorno tvrdi da lijevi pokazivač smjera nije oštećen od udara u pješakinju jer se vozilo kretalo brzinom  10 km/h. Pješakinja je u momentu udara nije bila u ležećem položaju i vozilo je ostvarilo kontakt zadnjim dijelom. Na upit članova sudkog vijeća u kojem stepenu prenosa je bio mjenjač vještak Martinović je kazao da to nije utvrdio tokom uviđaja! Dobar dio odgovora tokom 55 minuta iskaza bio je konfuzan i dvosmislen.

 

zoran-gromovic-i-jelena-tursum

Zajednički planovi

Zoran i Jelena bili su ljubavni i poslovni par. Kobne večeri su i malo više popili jer su bili blizu ostvarenja zajedničkog plana. Naime, kako je posvjedočio optuženi Zoran Gromović, nakon tog kobnog vikenda trebali su zakupiti poslovni prostor i zajedno sa još jednim prijateljem krenuti u ugositeljski biznis.

-Ja sam te večeri popio iz radosti  jer smo trebali preuzeti ugostiteljski objekat. Imali smo plan da proširim vikendu i da dođe kod mene sa djecom. Puno sam je volio. – govorio optuženi Gromović kroz plač.