Centralna BosnaInfo

Centralna bajramska svečanost održana u Elči Ibrahim-pašinoj medresi (FOTO)

Centralna bajramska svečanost  u povodu Kurban-bajrama za područje Travničkog muftijstva  održana  je u Elči Ibrahim-pašinoj medresi, gdje je namaz predvodio i hutbu održao muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović.

U prepunoj medresi muftija Adilović prenio je poruku i čestitku reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, kojom su Bošnjaci pozvani na jedinstvo u ovim složenim vremenima.

Inače, na području medžlisa IZ Travnik bajram-namaz klanjan je na 40 mjesta od čega na deset u užoj gradskoj jezgri. Prije pristupanja bajram namazu prisutnim vjernicima je vazio glavni imam Medžlisa, Salih ef. Indžić, koji je tom prilikom govorio o principima vjere.

Posljednjih godina veliki broj vjernika okuplja se u Džamiji na Kalibunaru gdje bajram- namaza predvodio i hutbu održao Aljo ef. Cikotić. Klanjanju bajram-namaza predhodilo je čitanje poruke i čestitku reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića.

Po izlasku iz džamija uslijedio je tradicionalni obilazak mezarja, posjeta roditeljima, rodbini i prijateljima, te prinošenje žrtve Kurbana.