Centralna BosnaTravnik

U Travniku predstavljena knjiga ‘Svjedoci zla’

U Travniku predstavljena knjiga ‘Svjedoci zla’ Foto: FENA Predstavljanje knjige “Svjedoci zla” Akifa Agića i Faruka Vele, upriličeno je u četvrtak navečer u Travniku, u organizaciji Centra za kulturu i Javne ustanove Gradska biblioteka Travnik.

 

 

 

Govoreći o knjizi, ratni član Predsjedništva RBiH Stjepan Kljuić kazao je kako je riječ o obimnom, dobro dokumentiranom materijalu, koji predstavlja najavu za još veća istraživanja. Praveći povijesni presjek događanja devedesetih godina prošlog stoljeća, Kljuić je istaknuo kako su bh. Hrvati platili ogromnu cijenu i da su se istinski borili za BiH, te da im je “KOS nametnuo Tuđmanovu i Šuškovu politiku”.

 

Istaknuvši kako je referendum o neovisnosti BiH najznačajniji događaj u povijesti BiH i najveći uspjeh Bosne, Kljujić je čestitao autorima na knjizi i poručio da je potrebno nastaviti s ovakvim istraživanjima.

General Fikret Ćuskić govorio je o okolnostima koje su izazvale sukob između Armije RBiH i HVO-a.

On je naglasio da su “Svjedoci zla” vrlo spretan spoj iskustava i istraživanja dvojice autora te da je riječ o vrlo značajnom djelu.

 

“Ova knjiga je veliki korak i krupan doprinos dokumentiranju ratnih zločina na širokim prostorima Hercegovine i srednje Bosne”, rekao je Ćuskić.

Jedan od autora knjige, Faruk Vele pojasnio je kako je ovo djelo nastalo iz potrebe da se vrati glas žrtvama te da se upozori na činjenicu da je “ideologija koja je stvorila tzv. Herceg-Bosnu i zlo koje je pratilo taj projekt i dalje živa”.

O knjizi su govorili i autor Akif Agić, profesor Franjevačke teologije u Sarajevu fra Ivo Marković, novinar i publicist Sead Omeragić, te Amir Kliko s Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta Sarajevo.

Predstavljanje su svojim nastupom uveličale članice Gradskog hora Travnik.

 

(vijesti.ba)