Centralna Bosna

Članovi Izvršnog odbora Manifestacije “Meokrnje” posjetili općine Bugojno i Gornji Vakuf

Predsjednik Izvršnog odbora manifestacije „Meokrnje 2023. godine“, Admir Hadžiemrić, članovi Smajo Mekić i Amela Lolić tokom današnjeg dana u okviru priprema manifestacije „Meokrnje 2023. godine“ sastali su se sa načelnikom Općine Gornji Vakuf – Uskoplje Seadom Čauševićem i načelnikom Općine Bugojno Hasanom Ajkunićem i razgovarali o priprema i podršci u organizaciji manifestacije „Meokrnje 2023.godine“.

 

 

Admir Hadžiemrić u svojstvu predsjednika Izvršnog odbora manifestacije „Meokrnje 2023. godine“ informisao je načelnike Seada Čauševića i Hasana Ajkunića o značaju manifestacije „Meokrnje“ koja povezuje dva različita historijska perioda i antifašitičku borbu naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine.

U Drugom svjetskom ratu i Odbrambeno – oslobodilačkom ratu 1992 – 1995 godina, Bosanci i Hercegovci stali su na pravu stranu, na stranu dobra, protiv zla i zbog toga 1995. godine Bosna i Hercegovina dobila poziv da učestvuje na vojnoj paradi u Parizu povodom Dana pobjede nad fašizmom. Zastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine nosio je komadant 41. mostarske slavne viteške brigade Semir Drljević – Lovac, čime je Armija Republike Bosne i Hercegovine dobila je priznanje i postala dio antifašističke porodice cijeloga Svijeta.

Zbog svega navedenog Meokrnje sa kojeg se šalje snažna poruka antifašističke borbe, borbe za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, Bosnu i Hercegovinu u ZAVNOBIH-skim granicama dobiva podršku društvene zajednice, kao i načelnika Općina Gornji Vakuf – Uskoplje Seada Čauševića i Bugojna Hasana Ajkunića.

U svome izlaganju Hadžiemrić se osvrnuo na značaj ZAVNOBIH-a, a posebno na susret Tita sa Rodoljubom Čolakovićem Avdom Humom i Mustafom Mandžukićem u Plahovićima kod Kladnja u julu mjesecu 1943. godine kada im je Tito rekao: „Idite i spremajte ZAVNOBIH“.
Admir Hadžiemrić je istaknuo da će se Okrugli stol „Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma“ održati 12. septembra 2023. godine na datum kada je prije 31 godinu prvi put oslobođeno Meokrnje u Odbrambeno – oslobodilačkom ratu 1992 – 1995 godina i da je na čelu Naučnog odbora akademik Mirko Pejanović i prof. dr. Selmo Cikotić.