Info

Otvoren Spomen park “Galica” na Vlašiću

Danas je otvoren Spomen park “Galica”, zajednički projekat Organizacije porodica šehida i poginulih boraca SBK, Saveza RVI SBK, Organizacije demobilisanih boraca OOR 1992 – 1995 Srednja Bosna, Udruženja nosilaca ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” SBK i Udruženja “Tri – jedan – dva” Travnik.

 

 

Presjecanjem vrpce Spomen park su otvorili Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, Refik Lendo, podpredsjednik FBiH, Tahir Lendo, premijer SBK, Esad Crnica, direktor Uprave za boračka pitanja SBK, Kenan Dautović, načelnik Općine Travnik, Ismet Čogić – Gari, predsjednik Udruženja “Zlatni ljiljani” SBK i Zijad Čaber, predsjednik Udruženja “Tri jedan dva” Travnik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je danas ceremoniji otvaranja spomen-parka ‘Vlašić’.

Komšić je u obraćanju prisutnima kazao da nema potrebe da se bilo čega i bilo koga stidimo, a pogotovo ne da se plašimo.

– Sve ono što se dešavalo od 1992. do 1995. godine u BiH jeste zapravo ponos bosanskohercegovačkog naroda. Odbrana BiH i jedna od operacija u okviru odbrane BiH, oslobađanja BiH, kao što je ova o kojoj danas govorimo, pokazuju da bosanski čovjek nikad neće pristati da bude rob, da ga vode na klanje, a da on ne pruži otpor. Nikad neće pristati da mu neko otme jedino što pored porodice ima, a to je njegovu domovinu – istaknuo je Komšić.

Dodao je kako ne govori više o državi, “govorim o našoj domovini”. Država je, kaže, nešto drugo, “ona se gradi, ona se pravi i taj dio posla je u najvećoj mjeri na nama”.

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo istaknuo je da će spomen park “Galica” svjedočiti o hrabrosti pripadnika jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u odbrani i oslobađanju države od agresora.

 

-Spomen park “Galica” svjedoči nadljudskim naporima i velikoj borbi naših boraca za oslobođenje planine Vlašić. Naša je dužnost i obaveza, na ovaj i slične načine održati sjećanje na naše slavne bitke i Armiju BiH. – kazao je Kenan Dautović, načelnik Općine Travnik.