Ekološka bomba prijeti srednjoj Bosni!?

Javno preduzeće “BH-Gas”, kako nam je potvrdio pravni zastupnik ove državne kompanije, advokat Nedim Ademović, podnijelo je Arbitražnom sudu Vanjskotrgovinske komore BiH protutužbu protiv konzorcija hrvatske firme “Monter strojarske montaže” Zagreb i GP ”Put” Sarajevo radi naknade štete u iznosu od čak 12 miliona KM.

Izgubljena dobit

Šteta u ovom višemilionskom iznosu ogleda se u loše izvedenim radovima na gradnji plinovoda Zenica – Travnik, kao i u izgubljenoj dobiti bh. kompanije. Naime, ”BH-Gas” će morati izvršiti velike sanacione radove da bi plinovod bio doveden u funkcionalno stanje.

Plinovod trenutno ne može i ne smije niko koristiti. Okolina oko ovog plinovoda gdje su vršeni radovi dosta je uništena, a, prema fotografijama koje su u posjedu “Avaza”, izlazila je nedozvoljena i opasna crvena masa iz cijevi pa postoje strahovanja i od mogućeg ekološkog incidenta, pa čak i katastrofe! Nedozvoljena materija curila je na lokalitetu Pirota u Travniku.

Ademović: Plinovod se ne može koristiti 

Kako nam je potvrđeno, nadležni organi za ovaj plinovod, koji je završen 2013. godine, ne mogu izdati upotrebnu dozvolu dok su inspekcijski organi već odavno naredili da se on ne smije puštati u funkciju jer ne zadovoljava standarde. Radovi nisu izvedeni u skladu s dokumentacijom.

Konzorcij je, naime, u januaru 2012. godine potpisao ugovor o izgradnji plinovoda vrijedan 40 miliona KM. Ugovor je, međutim, raskinut u martu 2014. godine zbog toga što su predstavnici konzorcija napuštali gradilište te nedostataka u izvođenju radova. Naknadno, svi pokušaji da se spor riješi mirnim putem propali su. Nakon toga je konzorcij tužio “BH-Gas” za iznos od 5,6 miliona KM.

– Poslije duže analize i pripreme podnijeli smo protutužbu. Zaključili smo da je naš klijent “BH-Gas” teško oštećen te da stalno gubi dobit koju je mogao ostvariti da je plinovod kvalitetno i pravovremeno napravljen. Cijenimo i da su javni i privredni subjekti u FBiH oštećeni jer se plinovod ne može koristiti, a u njega je uložen javni novac – rekao nam je Ademović, koji je, zajedno s advokatom Almirom Gagulom, podnosilac protutužbe.

Inače, saznajemo da mnogi građani, preko čije je imovine prošao plinovod, tuže “BH-Gas” zbog načina na koji je to izvršeno.

 

Sporne odluke zagrebačkih sudova

 

“BH-Gas” je nakon raskida ugovora dva puta pokušao protestirati na garanciju za dobro izvršenje posla u visini od 2,4 miliona KM, ali zagrebački sudovi su izdali privremene mjere zabrane isplate garancije.

– To je veoma simptomatično, do mjere da sumnjam u pristrasnost postupajućih sudova. U prvom slučaju ova mjera je izdata od nenadležnog suda – istakao je Ademović.

 

BH-Gas podnio kontratužbu protiv firmi Monter i GP Put

 

Privredno društvo BH-Gas d.o.o. Sarajevo Arbitražnom sudu Vanjskotrgovinske komore BiH podnijelo je kontratužbu protiv konzorcija firmi Monter strojarske montaže d.d. Zagreb i GP Put d.d. Sarajevo, izvođača radova na projektu “Gasifikacija Srednjobosanskog kantona“. BH-Gas kontratužbom traži naknadu štete, u iznosu većem od 12 miliona KM, zbog loše izvedenih radova na gasovodu, te naknadu izgubljene dobiti društva, saopšteno je iz ove kompanije.

BH-Gas je kontratužbu podnio nakon raskida ugovora i neuspjelih pregovora sa izvođačem radova o mirnom rješenju spora. Konzorcij hrvatske firme Monter strojarske montaže d.d. Zagreb i GP Put d.d. Sarajevo, u januaru 2012. godine potpisao je Ugovor o gasifikaciji Srednjobosanskog kantona – izgradnja gasovoda, vrijedan više od 40 miliona KM. Ugovor je raskinut u martu 2014. godine zbog napuštanja gradilišta od predstavnika Konzorcija, te nedostataka u izvođenju radova.

“Uprava BH-Gasa d.o.o. Sarajevo na čelu sa direktorom Mirzom Sendijarevićem, na ovaj način nastavlja aktivnosti s ciljem zaštite imovine Federacije BiH. Uprava je u protekle dvije i po godine poduzela niz aktivnosti usmjerenih na rješavanje nagomilanih problema u ovom preduzeću, s ciljem stabilizacije njegovog poslovanja, zaštite radnih mjesta uposlenika u društvu BH-Gas d.o.o. Sarajevo, te zaštite javnih interesa i javnih sredstva Federacije BiH”, navodi se u saopštenju.

(Dnevni avaz)