Centralna Bosna

Hrabri srednjoškolci iz Jajca  dobitnici nagrade „Max van der Stoel“ za 2018. godinu

Srednjoškolci iz općine Jajce odabrani su za dobitnike nagrade „Max van der Stoel“ za 2018. godinu. Nagrada je dodijeljena kao priznanje za njihovu izuzetnu hrabrost i inspirativni aktivizam, što je dovelo do sprečavanja dalje segregacije u školama u Jajcu, kao i u cijeloj državi.

 

U ljeto 2016. godine, srednjoškolci u Jajcu su se pobunili protiv kantonalne odluke da se uspostavi nova škola samo za učenike Bošnjake. Provedbom te odluke nastavila bi se praksa „dvije škole pod jednim krovom“, produbljujući podjele između zajednica. Žiri je donio jednoglasnu odluku da nagradu „Max van der Stoel“ za 2018. godinu dobiju učenici iz Jajca, koje predstavlja Vijeće učenika Srednje strukovne škole „Jajce“. Članovi žirija su odali priznanje za istrajnost, moralni autoritet i hrabrost učenika, te prepoznali potrebu njegovanja njihove težnje za inkluzivnim i kvalitetnijim obrazovanjem.

 

Obrazlažući svoju odluku, međunarodni žiri kojim predsjedava visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine, Lamberto Zannier, je naveo:

 

“Učenici iz Jajca su imali hrabrosti definirati svoje potrebe i prioritete. Oni najbolje mogu identificirati i zastupati načine za stvaranje harmoničnijeg okruženja za sebe dok se pripremaju za budućnost. Njihovo postignuće je došlo nakon jednogodišnje bitke protiv segregacije i etničke podjele. To je pobjeda bez presedana i ona zaslužuje da bude promovirana kao pozitivan primjer kako neformalne grupe sa limitiranim resursima mogu ostvariti progres tamo gdje su zakazali zvanični kanali. Iako je odgovornost države da osigura inkluzivno i kvalitetno obrazovanje kada je u pitanju raznolikost, borba protiv segregacije i diskriminacije mora biti imperativ svih nas da bismo izgradili održivi mir. Postignuće srednjoškolaca iz Jajca je inspirativan primjer.”

 

Nagradu koja nosi ime uvaženog holandskog državnika i prvog visokog komesara OSCE-a za nacionalne manjine, Maxa van der Stoela, u iznosu od 50.000 eura je uspostavilo Ministarstvo vanjskih poslova Holandije 2001. godine. Dodjeljuje se svake dvije godine osobi, grupi ili instituciji kao priznanje izvanrednih postignuća u cilju promoviranja integracije i društvene kohezije u državama članicama OSCE-a.

 

Ceremonija dodjele nagrade se održava u Hagu 9. novembra 2018. godine.

 

(OSCE)