Izdvojeno

Kantonalni arhiv Travnik i „Konstrukcije“ Mostar narušili posjed KŠC-a?

 

Pred Općinskim sudom u Travniku održano je pripremno ročište po tužbi Vrhbosanske nadbiskupije, odnosno KŠC „Petar Barbarić“ Travnik, protiv Kantonalnog arhiva Travnik i mostarske firme „Konstrukcije“ doo.

Kada je zimus počela gradnja druge faze objekta Kantonalnog arhiva u Travniku koji se nalazi pored zgrade Gimnazije koja je u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije iz Katoličkog školskog centra upozorili su da je došlo do narušavanja posjeda, a upitno je bilo i zemljište na kojem se gradi.

Pripremno ročište jednom je bilo otkazano jer je najavljena mogućnost nagodbe, a Vlada Srednjobosanskog kantona ranije je najavljivala kako će Vrhbosanska nadbiskupoija biti namirena.

Međutim, juče je bilo jasno kako od nagodbe nema ništa, a pominjao se iznos od 70.000 KM koje bi Srednjobosanski kanton uplatio Vrhbosanskoj nabiskupiji na ime zemljišta površine od 1.300 kvadratnih metara.

Vlada SBK je, i pored ranijih najava da će platiti, odbila ovaj prijedlog za nagodbu na posljednjoj sjednici uz obrazloženje „da treba čekati bolja vremena“. S druge strane Kantonalno javno pravobranilaštvo bilo je stava da Vlada SBK i ne treba platiti ovaj iznos i pored činjenice da je Kantonalni arhiv Travnik kantonalna institucija.

Na jučerašnjem pripremnom ročištu predloženi su dokazi, a predstavnici Kantonalnog arhiva Travnik  i firme „Konstrukcije“ doo Mostar priznali su da su bez pitanja postavili ogradu na dijelu igrališta koje pripada Vrhbosanskoj nadbiskupiji, tako da neće biti vještačenja. Početak glavne rasprave bit će uskoro zakazan.