Uncategorized @bs

Elvedina Hrustanović-Šehić predstavila svoju drugu samostalnu izložbu slika

Povodom obilježavanja Dana općine Travnik, večeras je u maloj galeriji EX ponto-mjestu susreta održana izložba slika akademske slikarice Elvedine Hrustanović-Šehić. Kako je istaknula, ovo je njena druga samostalna izložba, ali ovog puta sa tematikom pejzaža.
-Pejzaž kao slikarski motiv je postala moja preokupacija jer nudi bezbroj mogućnosti i varijacija. – kazala je Hrustanović-Šehić.
Slikarica se bazirala na intenzivan i čist kolorit, površine koje su uglavnom geometrijske, a ističe da je mnimalizam kao pravac inspirira još od studentskih dana, te da je stoga, pod tim utjecajem nastala i ova serija slika koja je lišena svih detalja.
Izložba slika je predstavljena u organizaciji Zavičajnog muzeja Travnik, a direktorica ove ustanove Fatima Maslić je kazala da se autorica serijom pejzaža prezentiranih na izložbi  predstavila u novom ruhu, te ponudila likovnu predodžbu stvarnosti lišenu detalja i deskripcije.
-Minimalističkom upotrebom elemenata kompozicije stvorila je sliku svijeta sažetog u bitak, u njegovu esencijalnu suštinu. –  kazala je Maslić.
Kako je rečeno večeras, u ranijim radovima autorica je više isticala materijalizaciju objekta i skoro monohromni tonalitet game, dok novim ciklusom pejzaža, rađenih tehnikom akrilika na platnu, potvrđuje da, i kada napravi radikalan iskorak u svom umjetničkom izrazu, uvijek ostaje prepoznatljiva po svome specifičnom duktusu i svome modernom senzibilitetu.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Izložbu je otvorenom proglasio načelnik općine Travnik Kenan Dautović koji je čestitao autorici na nastojanju da pored toga što svoju strast  prenosi na platno nudeći svoje poruke i poglede na svijet, prenosi je i na svoje učenike.
Istaknuo je također svoje zadovoljstvo što Dan općine Travnik donosi brojne različite i zanimljive sadržaje gdje svako može pronaći nešto za sebe.
-Dani općine Travnik su sve bogatiji, ali ne zato što smo mi bolji organizatori, nego zato što građani Travnika prepoznaju ovaj format gdje se treba i želi predstaviti cijeli kolorit i bogatstvo ponude. –  kazao je Dautović.
Na slikama su predočeni pejzaži niskog horizonta; prostrane ravnice, župni predjeli, simplificirano raslinje, nebo, more, ljudska naselja i nastambe, usamljeni napušteni predjeli, koji se otvaraju pred našim očima i u kojima samo naziremo tragove čovjekovog prisustva.