Politika

Forum žena SDP BiH SBK odrganizovao tradicionalno obilježavanje Međunarodnog dana žena u Travniku“

Sinoć je u Travniku Kantonalna organizacija SDP BiH Srednjobosanskog kantona organizovala druženje više od 120 članica Foruma žena SDP BiH Srednjobosanskog kantona povodom 8.marta – Međunarodnog dana žena.

 

Anita Markanović, predsjednica KO Foruma žena SDP BiH Srednjobosanskog kantona, pozdravila je prisutne i poželjela im ugodan boravak u Travniku – „Osmi mart predstavlja simbol borbe za emancipaciju i ravnopravnost žena u društvenom životu. Nije potrebno posebno naglašavati ulogu žene u porodici i društvu, ali je svakako svakodnevno važno isticati humanost, plemenitost i osjećajnost koju žene posjeduju. Važno je napomenuti da su zlostavljanje i diskriminacija žena još uvijek česta pojava širom svijeta, pa i u Bosni i Hercegovini. Stoga nas ovaj dan treba podsjetiti da borba za ljepši svijet i Bosnu i Hercegovinu nije završena. Cjelokupno društvo mora im stoga pružiti podršku u savladavanju životnih izazova. Forum žena SDP BiH je uvijek bio jedan od garanta te podrške.“

– Ovo je prilika da se još jednom zahvalimo za sveukupan trud i rad naših žena, majki, sestara, kćerki, drugarica kroz istoriju, koji nije uvijek bio dovoljno priznat i cijenjen, te da se zahvalimo za njihov nemjerljiv doprinos u stvaranju suvremenih vrijednosti čovječanstva. U okviru SDP BiH, žene su uvijek imale svoje posebno mjesto i njihova uloga u održanju i razvoju naše države i socijaldemokratije u najtežim vremenima za Bosnu i Hercegovinu je nemjerljiva. Ali večeras nećemo pričati o prošlosti – žene su i temelj i garant budućnosti države Bosne i Hercegovine – majke, radnice, poduzetnice, studentice, učiteljice i profesorice, domaćice… su nebrojeno puta dokazale kako se voli i kako se štiti domovina i zato ćemo posebnu pažnju na predstojećim Lokalnim izborima 2024.godine posvetiti da se što više žena nađe u općinskim vijećima i na mjestima načelnica i gradonačelnica. Vi ne samo da to zaslužujete, nego ste i dokazale da znate bolje i kvalitetnije raditi od većine muškaraca.  – istaknuo je Helez Nijaz, predsjednik KO SDP BiH SBK/KSB, pozdravljajući prisutne članice Foruma žena SDP BiH SBK/KSB.

Ovim putem SDP BiH svim ženama upućuje iskrene čestitke za ovaj praznik, sa željom da im 8. mart ne bude samo jedan dan u godini, nego cijela godina.