Politika

Interview Admir Hadžiemrić: Uskoro nove poslovne zone i projekti!

Admir Hadžiemrić, sadašnji načelnik općine Travnik i zajednički kandidat koalicije SDA – SBB za novog načelnika ove općine, nastavit će u novom mandatu aktivnosti u vezi s formiranjem novih poslovnih zona na području Travnika. Pored Poslovne zone Polje, za koju vlada i najveći interes, tu su i nove zone – jedna na prostoru Biljanske regije, dvije na lokalitetu Turbeta.

– Jedna poslovna zona planirana je na Dugim lukama, jedna na Zlatarini i jedna manja na potezu od stare džamije u Turbetu i “Poljorada”. Tu je postojeća poslovna zona u Turbetu – ističe Hadžiemrić.

Vlašić i razvoj turizma na ovoj planini imaju poseban značaj, a Općina je učestvovala u izradi master plana. Na Vlašiću je, uz mini hidroelektrane i vjetroparkove, predviđena i gradnja solarnih elektrana. Prostor Korićana i projekt “Eko Korićani”, koji je u početku izgledao nestvarno, ulazi u novu fazu.

– Interes za ovaj projekt iskazali su investitori iz Kine i Turske. U početku mi je sve to izgledalo futuristički, a sada je to realna priča i jedan od razvojnih potencijala za cijelu regiju – rekao je Hadžiemrić.

Tu je, dodaje Hadžiemrić, i projekt Regionalnog vodovoda “Plava voda”, koji je težak 40 miliona KM, a interes Općine Travnik je da uspije zbog više razloga. Kako kaže Hadžiemrić, uređenjem vodovoda “Plava voda” Općina Travnik dobiva vodozaštitnu zonu, kvalitetno i dugoročno snabdijevanje pitkom vodom i uređenje turističke zone i vodotoka.

plava_voda

Rekonstrukcija ulica

– Ta zona je i sada atrakcija, ali nije iskorištena ni 20 posto. Mi smo prezentirali tri idejna rješenja za uređenje zone od Šarene džamije do Kanara, u kojoj se nalazi Plava voda. Imamo tri idejna rješenja, a nažalost, nemamo nijedno idejno rješenje projektantskih kuća iz Travnika, što je razočaravajuće – navodi Hadžiemrić.

Rekonstrukcija centralnog gradskog trga, ističe Hadžiemrić, kasni, jer je izabrani izvođač odustao, a krenulo se i u izradu projekta za rekonstrukciju ulice Erika Brandisa, zajedno s Vezirskom ulicom, dakle od Tarabovca do Općinskog suda. Projekt, uz kvalitetnu saobraćajnicu, predviđa i biciklističke i pješačke staze, a u toku je i izrada projekta za uređenje Donje mahale. Bivši objekt Vatrogasnog doma bit će preuređen i poslužit će za smještaj općinske administracije, od Arhiva, Matičnog ureda, preko Razvojnog odjela.

– Tu namjeravamo smjestiti i općinsku turističku zajednicu, koju namjeravmo oformiti. To je zaista neophodno za Travnik – smatra Hadžiemrić.

WP_20160826_11_05_47_Pro

 

Gradska pijaca

U narednoj godini predviđeno je donošenje izmjena Regulacionog plana “Zelena pijaca”, čime bi se riješio niz problema u gradu.

– Cilj je da dobijemo zatvorenu tržinicu u prizemlju, a ispod dva sprata i još dva sprata nad zemljom za parking-prostor. Bio bi to javni parking u okviru javno-privatnog partnerstva. Na taj način ublažili bismo problem parking-prostora u gradu – najavljuje Hadžiemrić.

Rješavanje problema

Općina Travnik, na čelu s načelnikom Hadžiemrićem, dala je doprinos rješavanju problema gradnje srednje škole i povrata zgrade Gimnazije, kao i oko povrata zgrade “Kloster”. Donošenjem Nacrta odluke o pravima i dužnostima vlasnika kućnih ljubimaca počelo se s rješavanjem problema pasa lutalica.