Centralna BosnaPolitika

Javne institucije i preduzeća u kandžama SDA-HDZ politike su ključni faktor zaostajanja SBK/KSB u odnosu na druge dijelove BiH“

Sinoć je u Travniku održana proširena sjednica Predsjedništva Kantonalne organizacije SDP BiH Srednjobosanskog kantona, na kojoj se razgovaralo o trenutnoj društveno-političkoj situaciji na području našeg Kantona i Federacije BiH, te pripremama za narednu sjednicu Kantonalnog odbora SDP BiH SBK/KSB, koja je zakazana za subotu, 21.10.2023.godine.

 

Posebnu pažnju zauzela je posjeta ambasadora Johann Sattlera, šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, koji je jučer boravio u zvaničnoj posjeti Travniku i institucijama Srednjobosanskog kantona, te tom prilikom se sastao i s rukovodstvom Skupštine našeg Kantona. Predsjednik Kluba zastupnika SDP BiH u Skupštini SBK/KSB, Senad Selimović, iznio je stavove SDP BiH ambasadoru Satlleru o trenutnoj situaciji na području Kantona.

-Iako se situacija u našem Kantonu pokušava prikazati kao ružičasta, stanje na terenu nije tako. Najveći problem predstavlja potpuna politička kontrola nad svim javnim institucijama i javnim preduzećima, koji su odavno postali poluprivatna preduzeća stranački postavljenih direktora u kojima je jedini kriterij prilikom zapošljavanja rodbinska veza i stranačka pripadnost. Ovakav sistem najviše šteti građanima, jer nesposobni i nestručni kadrovi ne samo da ne rade u interesu građana, nego i uništavaju ove javne institucije i preduzeća. Vjerujem da će ozbiljnija kontrola ispunjavanja uslova za pristupanje Evropskoj uniji umnogome utjecati na rješavanje ovog problema. – istakao je Selimović.

– Obrazovni i zdravstveni sistem su nešto čemu trebamo posvetiti posebnu pažnju i u šta moramo uložiti ozbiljna sredstva iz budžeta u budućnosti. Kako kadrovski, tako i infrastrukturno. U posljednjih nekoliko godina urađeni su određeni pomaci, ali ni izbliza dovoljno, posebno zato što bi nam upravo ove oblasti moglo postati i razvojna i šansa. Ali bez depolitizacije cijelog sistema i vrednovanja kvaliteta, a ne stranačke odanosti, sve ovo je uzalud. – potencirao je Selimović, na kraju.

Kantonalno Predsjedništvo SDP BiH Srednjobosanskog kantona, dalo je puno podršku Klubu zastupnika SDP BiH u Skupštini SBK/KSB u svom dosadašnjem radu i budućim aktivnostima, koji nastavlja biti najaktivniji klub u Skupštini Kantona.

– Stvarne potrebe građana su ono što je u fokusu rada svih zastupnika i vijećnika SDP BiH na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Skretanje pažnje na iste i njihovo rješavanje kroz institucije je naš prioritet, ono zbog čega su nam građani dali povjerenje i zbog čega i postojimo. – poručio je na kraju Nijaz Helez, predsjednik KO SDP BiH SBK/KSB.

 

Odnosi s javnošću KO SDP BiH SBK/KSB