TravničaniUspješni

Kenan Vrbanjac novi predsjednik „Merhameta“

Skupština HO “Merhamet” MDD za novog predsjednika ove humanitarne organizacije izabrala je Kenana Vrbanjca, dosadašnjeg direktora Regionalnog odbora “Merhameta” Travnik. Ta odluka Skupštine danas je potvrđena i rješenjem Ministarstva pravde Federacije BiH.

 

 

Kenan Vrbanjac je rođen je u Travniku 13. janura 1981. godine. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Travniku, a u Sarajevu Odsjek za Književnost naroda BiH na Filozofskom fakultetu. Još kao student radio je za “PrismResearch – marketing media” kao Koordinator za Srednjobosanski kanton. Godine 2006. radio je u VGT osiguranju – Filijala Travnik, a od 2007. do 2009. godine bio je profesor Bosanskog jezika i književnosti u Srednjoj školi “Nikola Šop” u Jajcu.

 

Godine 2011. izabran je za predsjednika džematskog odbora Sulejmanija (Šarene) džamije u Travniku. Član je Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Travnik od 2015. godine. U Regionalnom odboru “Merhameta” Travnik počinje raditi 2012. godine kao sekretar, a 2016. godine izabran je za direktora. Nakon izbora za predsjednika HO “Merhamet” MDD, Vrbanjac je naglasio da mu je čast biti na čelu organizacije, čija misija traje 106 godina, saopćeno je iz Merhameta.

 

-Merhamet će nastaviti putem dobročinstva koji su naši preci, tada najznamenitiji Bošnjaci, zacrtali 1913. godine. I dalje će naša misija biti čuvanje dostojanstva najugroženijih građana BiH, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost. Naš prioritet je da, u skladu s našim mogućnostima i kroz razne projekte, pomognemo ljudima koji su se, često ne svojom krivicom, našli na margini društva. Svi Merhametovi kapaciteti su usmjereni u tom pravcu da pomognemo socijalno ugroženim građanima, povratnicima, migrantima i izbjeglicama koji su našli privremeno utočište u BiH, te drugim ugroženim kategorijama i pokušamo im život učiniti što podnošljivijim – kazao je Vrbanjac i dodao:

 

“Naravno, Merhamet neće odustati ni od humanitarnog djelovanja u kriznim područjima u svijetu, jer je svojim dobročinstvom odavno prešao granice BiH i postao prepoznatljiv širom svijeta. To potvrđuju naše brojne humanitarne akcije širom svijeta i to u Siriji, Palestini, Turskoj, Somaliji, Pakistanu, Iranu, Sjedinjenim Američkim Državama, Nepalu, Japanu, Indoneziji i tako dalje, gdje je Merhamet svojim prisustvom bio i svojevrsni ambasador Bosne i Hercegovine”.