Biznis

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Travnik: Počinju aktivnosti na zapošljavanju mladih

 

Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BIH – REZ je danas u Travniku predstavila aktivnosti kojima će se u narednih 20 mjeseci povećati zapošljivost 140 mladih osoba i osnovati 10 novih start-up preduzeća. Aktivnosti će se provoditi u sklopu projekta „TRIK za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetništvu“ kojeg provodi Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Travnik.

Aktivnosti Parterstva se realizuje u okviru projekta “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini” kojeg finansira Evropska unija, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO). Članovi partnerstva koje predvodi REZ su Općina Travnik, Služba za zapošljavanje SBK/KSB, Sveučilište/Univerzitet „Vitez“ u Travniku, firme GS-tmt d.o.o.Travnik, NOBIL d.o.o. Nova Bila i Centar za edukaciju mladih – CEM.

“TRIK” projekat će podržati samozapošljavanje mladih na području općine Travnik kroz uspostavljanje biznis inkubatora za projekte namijenjene osnivanju novih strat-up mikro i malih preduzeća i kroz uspostaviljanje Fonda za podršku samozapošljavanju na nivou općine Travnik, iz kojeg će se finansirati uspostavljanje novih preduzeća.

Biznis inkubator će mladima pružati poduzetničku obuku i obezbjediti im pristup opremi i infrastrukturi potrebnoj za pokretanje firmi, te zajedno sa Fondom predstavlja trajne aktivne mjere zapošljavanja koje će doprinjeti povećanju broja novoregistrovnih poslovnih subjekata na području općine Travnik i stvoriti  stimulativno poslovno okruženje.

Ukupna vrijednost “TRIK” projekta je 234.035,75 EUR od kojih je Evropska unija obezbjedila 213.035,75 EUR, a Općina Travnik sufinansira projekat u iznosu od 32.800 EUR.

Članovi Partnerstva su na predstavljanju aktivnosti  upriličili i ceremonijalno potpisivanja sporazuma o osnivanju Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Travnik koje će u sklopu svojih aktivnosti također izraditi Akcioni plan zapošljavanja za Općinu Travnik, te će omogućiti novosnovanim start-up firmama da svoje ideje predstave potencijalnim investitorima.

Projekat “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini” kojeg finansira Evropska unija sa ukupno 4 miliona EUR, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), podržava rad 15 Partnerstava u BiH koja će otvoriti više od 620 novih radnik mjesta i povećati zapošljivost skoro 2.000 nezaposlenih kroz obuke i prekvalifikaciju.