Centralna BosnaInfoŽivot

MDD Merhamet RO Travnik podjelio preko 178 hiljada obroka u prošloj godini

Merhametove narodne kuhinje u Travniku, Novom Travniku, Donjem Vakufu i Jajcu u protekloj godini su pripremile i podjelile preko 178 hiljada obroka u ukupnoj vrijednosti od 446.320 konvertibilnih maraka. Broj korisnika u narednim kuhinjama u ove četiri općine kreće se između 600 i 650, te nije bilo značajnijih promjena.

 

 

 

-U Donjem Vakufu smo kuhinju preselili na novu lokaciju, a novi prostor smo adaptirali i uložili 25.000 KM, tako da sada naši korisnici imaju i salu za ručavanje. U kuhinji u Jajcu smo uveli grijanje, tako da sada sve četiri kuhinje na području koje pokriva Regionalni odbor Travnik imaju adekvatne uslove za rad. Otišli smo i korak dalje tokom 2017. godine i dodatno poboljšali kvalitet obroka. – ističe Kenan Vrbanjac, direktor RO MDD „Merhamet“ Travnik.

 

Kenan Vrbanjac, direktor RO MDD Merhamet Travnik

 

Čistoća i zdravlje

Projekat pod nazivom „Čistoča i zdravlje – javno kupatilo“ ocjenjen je veoma pozitivno u Travniku gdje se provodi, a dobio je podršku kako javnih institucija, tako i privatnog sektora. U „Merhametu“ posebno ističu podršku općine Travnik . Dvadesetak korisnika jednom sedmično imaju prostor za kupanje, pranje i sušenja veša, dnevni boravak, šišanje i ljekarske preglede, kao i edukaciju i savjetovanje.

-Cilj nam je bio da našim korisnicima koji u svojim domovima ili alternativnim smještajima nemaju adekvatne uslove za održavanje lične higijene obezbjedimo sve potrebno, te da kroz edukaciju spriječimo nastanak i širenje zaraznih bolesti. Projekat je od strane građana i javnog mjenja ocjenjen kao nešto pozitivno. – kaže nam direktor Vrbanjac.

Tokom protekle godine podjeljeno je 579 prehrambenih paketa u vrijednosti od 21.616 KM korisnicima u udaljenim područjima, kojima nije dostupna javna kuhinja.

(Dnevni avaz)

 

Merhametove akcije

 

I prošle godine Regionalni odbor MDD „Merhamet“ Travnik provodio je akcije „Ramazanski iftari“ i „“Kurban“.  Akcija „Ramazanski iftar“ stigla je  i u općine Kantona 10, te na područje RS i realizovana je u Prijedoru, Bosanskom Šamacu, Skender Vakufu, Kozarcu, Kortor Varoši, Jezeru i Šipovu, te u Liuvnu i Glamoču. Pripremljeno je 2.985 iftara. Kroz tradicionalnu akciju „Kurban“  prikupljene su značjane količine mesa koje su neophodne za rad kuhinja, a značajn dio podjeljen je socijalno ugroženom stanovništvu.