Hronika

Nastavljeno suđenje Miloradu Topiću za ratni zločin

Na suđenju Miloradu Topiću za zločin počinjen u Gornjem Vakufu – Uskoplju, svjedoci su pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku govorili kako su na Sulejmanu Duratbegoviću zvanom Sema vidjeli modrice po glavi.

Svjedok Zrinko Čuljak, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kazao je da je vidio kada je Duratbegović zarobljen.

“Desilo se to na cesti kod Mljekare u Pajić Polju. Auto je naletilo brzo, zaustavljeno je, i on je izišao iz auta. Sa njim je bila neka ženska, ne znam joj ime. Odvedeni su u školu u Pajić Polje”, ispričao je svjedok, navodeći da je bio u prolazu dok je išao na liniju.

On je dodao da je poznavao Duratbegovića. Majka oštećenog, Điha Duratbegović, rekla je da je nosila hranu zarobljenicima u Duratbegovića Docu kada je saznala za zarobljavanje sina.

“Ti nosiš hranu, a tvoj sin Sema zarobljen, kazale su mi žene. Oni su mi rekli da je zarobljen u autu koje je uzeo. Kada se vratio poslije razmjene, sav je bio zamotan. Vidjela su se samo dva oka. Bio sav modar po leđima, a glava nateknuta”, pojasnila je majka oštećenog.

Prema optužnici, Topić, bivši pripadnik HVO-a, u prostorijama Osnovne škole u Pajić Polju (općina Gornji Vakuf – Uskoplje) odvojio je Sulejmana Duratbegovića, koji je bio pripadnik saniteta Armije BiH (ABiH), od ostalih zarobljenika i tukao ga, a potom su mu se pridružili nepoznati vojnici.

Kako stoji u optužnici, vojnici su zarobljenog udarali nogama i rukama po cijelom tijelu, te mu razbijali flaše po glavi i tijelu. Prilikom udaranja, kako smatra Tužilaštvo, koristili su stolice i dijelove stolova.

Svjedokinje Rahima Tihak, Nedžiba Alijagić i Zineta Alibegović, bivše pripadnice saniteta koji su dobrovoljno osnovali mladi mještani Duratbegović Doca, posvjedočile su kako se Sema nakon razmjene vratio prebijen i modar. Medicinska pomoć, kako su rekle, pružana mu je stavljanjem obloga i previjanjem u improvizovanom sanitetu u lokalnoj džamiji.

Odbrana je tokom unakrsnog ispitivanja naglašavala da je riječ o jednom u nizu incidenata, jer je pravi sukob između ABiH i HVO-a na području Gornjevrbaske regije uslijedio u ljeto 1993. godine.

Čuvar Mirko Franjić je kazao kako se sjeća kada je Sema doveden. On je pojasnio da je pozvan u komandu brigade i nakon 15 minuta, kada se vratio, vidio je da je Sema izudaran, ali ne zna ko je to učinio.

Branilac optuženog Ivica Dragun povukao je raniji zahtjev za medicinsko vještačenje Milorada Topića.

“Mislim da je procesno sposoban i ja ću povući taj prijedlog i preuzeti medicinsku dokumentaciju”, kazao je Dragun.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. april.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.